Cozonac de post

de mamaieelena in Dulciuri, 26 Mar 2012 | 4538 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina
  • 300g zahar
  • 40g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 130g margarina
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 fiola esenta de rom
  • 650ml apa calda
  • 150g stafide
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac de post:

Intr-un lighean se pune apa călduță,drojdia,zaharul,sarea,mirodeniile si faina treptat pana la incorporarea definitiva. Margarina se topeste la foc mic si se adauga treptat framantand si adugand margarina in 4 reprize intre timp ca sa nu sparg ligheanul (fiind de plastic) lovesc aluatul de masa de bucatarie cu forta de sus in jos de aproximativ 25-30 de ori ca aluatul sa devina compact.
Se da la cald si loc ferit de curent desi acum nu cred ca mai este cazul drojdia creste in orice conditii. Cand aluatul si-a dublat volumul ungem tavile cu margarina si masa de lucru o ungem cu ulei. Se ia din coca si din ea se face un dreptunghi pe care se pun stafidele care au fost spalate cu apa calda. Coca se rasuceste sau se impleteste dupa dorinta si se pune in tavi la dospit pentru inca 20 de minute.
Cand a crescut pana la nivelul tavii se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute (eu imi dau seama ca este facut dupa greutatea tavii cu aluat). Pregatim intr-o cescuta de cafea, zahar cu apa pentru uns cozonacul cand e scos din cuptor. Pofta buna,

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de post" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Desert chec cu cirese si glazura roz