Cozonac cu nuca,rahat si fructe confiate

de mamaieelena in Dulciuri, 2 Ian 2013 | 3279 vizualizari

 

In sarbatori nu trebuie sa lipseasca cozonacul zic eu nu stiu dar pentru mine nu inseamna numai traditie, dar mirosul din bucatarie care inunda toata casa si imprejurimile da acel sentiment de sarbatoare chiar daca este obositor dar ; hai ce atata vorbarie sa spun cum am facut acest cozonac.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba(si putin peste)
  • 300 g zahar
  • 3 oua
  • 1 fiola vanilie
  • razatura de la o lamaie
  • 1 pachet mic drojdie proaspata(40g)
  • 1 lingurita rasa sare
  • 125 g unt topit
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri smantana
  • 200 g nuca macinata gata pregatita
  • fructe confiate
  • cate o bucata de rahat din fiecare culoare
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca,rahat si fructe confiate:

Faina cernuta intr-un lighean de plastic, laptele cald din care se ia putin adica 50-70 ml pentru a dizolva drojdia iar in laptele cald adica mai fierbinte de pune zaharul, vanilia si razatura de lamaie apoi se amesteca cu ligura pana se dizolva zaharul; ouale se bat cu furculita si in ele se adauga sarea pentru a intensifica culoarea galbenusurilor. In faina incepe a se pune treptat laptele care este cald se amesteca cu o lingura de lemn peste se adauga drojdia care a crescut, smantana si la sfarsit se adauga ouale. Cand toate sunt incorporate in faina si se face un aluat ferm incepe a se framanta cu untul topit si pus treptat peste aluat, dar de fiecare data se framanta indelung pantru a deveni un aluat aerisit si elastic in acelas timp. Cand ultima parte de unt care a fost incorporta in aluat, pe maini nu mai trebuie sa se lipeasca coca. Se acopera cu un prosop si se da la un loc calduros lasand sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Cand aluatul a crescut se pregateste masa de lucru adica nuca se desface cu 3-4 linguri cu lapte pentru a fi intinsa bine pe suprafata aluatului, rahatul se taie bucati mici si fructele confiate, avandu-le pe toate la indemana deasemeni formele unse cu unt din abundenta. Pe masa se pune ulei pentru a se lucra aluatul de cozonac. Se rupe din aluat jumatate si se imparte in trei bucati mai mici si fiecare bucata se intinde cu mainile in forma dreptunghiulara punand pe suprafata fiecarea rahatul repartizat egal pe toate trei bucatile.Se ruleazi si la un capat se strang toate si apoi se impletesc in trei si se pune in forma de guguluf. Cu restul de aluat se imparte 4 bucati egale pe care trei le vom umple cu nuca si cele mai mici doua fiind se umplu cu fructe confiate. Cele 3 cu nuca se impletesc si se pune in forma dreptunghiulara de cozonac si pe margine se pun cele doua suluri umplute cu fructe confiate. Se lasa sa creasca, se ung cu ou batut si se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 45 de minute.

Pofta buna

TIPS-URI

1

Sa aveti grija la cuptor ca eu am calcat rufe si am uitat de cele 10 minute in care s-a cam maronit dar au iesit moi si pufosi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca,rahat si fructe confiate" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac fara framantare