Cozonac " Bradut" de Craciun cu fructe deshidratate si nuci

de simona72 in Dulciuri, 25 Dec 2013 | 4562 vizualizari

 

Din cealalta jumatate de aluat am facut acest cozonac, dar cu alta umplutura...Mi-a placut sa ma joc cu aluatul, dar sincer, nu este usor...trebuie sa va relaxati si sa lucrati cu placere. Craciun fericit!!>:D

 

INGREDIENTE

Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac " Bradut" de Craciun cu fructe deshidratate si nuci:

Aluatul este cealalta jumatate ramasa de la cozonacul "Floare". 

Pt umplutura: amestecati lichiorul Amaretto cu apa si adaugati peste stafidele, merisoarele si caisel;e taiate in bucati mai mici. Puneti pe foc, dar nu lasati sa dea in clocot, nu vrem ca si fructele sa se inmoaie prea tare, cand sau umflat putin dati deoparte craticioara, adaugati zaharul, amestecati si lasati sa se raceasca. In timp ce se raceste fructele absorb tot lichidul si se vor umfla. Cand sau racit amestecam cu albusul de ou batut spuma cu un praf de sare. 

Aluatul ramas il impartiti in doua. Luati prima bucata de aluat si o intindeti intr-un triunghi. Cu varful unui cutit bine ascutit taiati o forma de bradut din aluat. Procedati la fel si cu cealalta bucata de aluat, iar cu ce va ramane de la cele doua bucati, modelati(cum puteti) cu sucitorul o alta forma de bradut. Deci, aveti 3 foi de bradut. Puneti prima foaie pe un blat de silicon (pe mine ma ajutat foarte mult), peste prima foaie de aluat turnati jumatate de umplutura, peste umplutura puneti o alta foaie de aluat"bradut"(incercati sa o puneti pe cea mai nereusita in mijloc), puneti si cealalta jumatate de umplutura, iar peste ultima foaie de aluat "bradut(cea mai reusita). Pe cat posibil lipiti marginile aluatului. Cu ajutorul unui liniar trasati usor 2 linii drepte pe verticala cu spatiu intre ele de 4-5 cm. Tot cu varful cutitului taiati "raze" din mijloc inspre margine si incepeti de jos in sus. Rasuciti "razele" de 2-3 ori atat cat va permite aluatul, adica atat cat sunt de mari "razele". Ungeti pe deasupra cu ou amestecat cu lapte. Lasati sa mai creasca cozonacul inca 20-30 minute si dati la cuptorul incins la 170-180 grade pt 30-35 minute.

Pofta buna!!!

TIPS-URI

1

daca credeti ca este de ajutor si va este mai usor, puteti sa faceti dinainte un sablon"bradut" si sa decupati dupa el aluatul

2

ca si la celalt cozonac, va recomand sa folositi hartie de copt umezita pe deasupra daca cumva se rumeneste prea devreme cozonacul

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac " Bradut" de Craciun cu fructe deshidratate si nuci" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pasca fara aluat