Cozonac

de amayrya in Dulciuri, 29 Apr 2016 | 5792 vizualizari

 

Cozonacul mamei mele - "Retete de Pasti"

 

INGREDIENTE

  • 1 Kg făină
  • 0,500 l lapte
  • 0,330 kg zahăr
  • o nucă drojdie proaspătă
  • 100 ml ulei
  • 100 gr unt gras
  • coajă de lămâie
  • 200 gr rahat
  • 3 ouă
  • 0,25 gr cacao
  • un praf de sare
  • mac
  • susan
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Se opărește cu 0,250 kg lapte puțină făină , când se răcește se adaugă drojdia frecată cu puțin zahăr - aceasta reprezentând plămădeala pentru cozonac.

Se bat  oule  - albușul impreună c-un praf de sare se mixează până când nu mai pot cade din castron , apoi se adaugă jumatate din cantitatea de zahar si se mixeaza pana la topirea zahărului ulterior se adaugă gălbenușurile si iar se mixeaza si adaugam la final coaja de lamaie.

Jumatatea cealalta de zahar se va adăuga în laptele rămas după ce ulterior acesta a fost fiert.

După ce plămădeala crește se adaugă oule batute , laptele și untul.

Se frământă in jur de aproximativ 50 de minute , până când nu se mai lipește aluatul de mâini.

Apoi se adaugă uleiul si se frământă iar in jur de  10 minute.

Când s-a terminat de frământat se i-a o pătrime din aluat și se frământă cu cacao si putin ulei. 

Totul se lasă la crescut 

Când se constată că aluatul și-a dublat volumul se imparte aluatul in două, se intinde o foaie din aluatul fără cacao apoi deasupra se adaugă și jumatate din aluatul cu cacao.

Aluatul astfel intins se va taia in 6 parți , se i-au trei părți pe o parte și alte trei pe cealaltă parte , acestea se vor alipi din nou se intind se pun bucățele de rahat , se rulează și apoi se pun in forme.

Aluatul este lăsat să crească până la nivelul formelor și apoi se ung cu ou bătut și se presară deasupra  zahar, mac și susan.

Se dau la cuptor la foc mic , in jur de 50 de minute in funție de cuptorul fiecăruia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

pe 30.11 la 18:08

Cozonac Stollen - Reteta clasica pentru desert traditional german de Craciun

pe 30.11 la 18:00

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

pe 30.11 la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pasca - reteta simpla