Aveam mai multe roșii foarte coapte în casă și m-am gândit să le valorific înainte de a se strica. Soluția a fost să fac rapid din ele o ciorbă ușoară, în care să mai adaug câteva legume aflate la îndemână. A ieșit o ciorbă foarte bună acum, în vreme de caniculă, iar leușteanul i-a dat un gust special...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc, de asemenea, cu ceapa și usturoiul, până ce scade puțin lichidul.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală, când rădăcinoasele sunt fierte pe jumătate.
După două-trei clocote se adaugă în oală legumele călite și se mai lasă încă 5-6 minute, la foc iute.
Între timp se alege leușteanul se spală și se toacă mărunt.
Se condimentează ciorba cu sare și piper, se presară leușteanul tocat mărunt, se pune capacul și apoi se ia oala de pe foc.
Ciorba se lasă să se odihnească timp de 10 minute, înainte de servire.
1
Folosiți cartofi roz care nu se sfărâmă la fiert, își păstrează forma.
2
Nu prăjiți tare ceapa, doar căliți-o ușor, la foc mic și în ulei suficient, ca să nu devină amară.
3
Lăsați ciorba să se odihnească timp de 10 minute, înainte de servire.