Broccoli este tot o legumă, dar nu o acceptă toată lumea și știind cât de recomandată este pentru sănătate, mi-am propus să-l conving și pe soțul meu că este și gustoasă. Iar preparatul ideal pentru această ”muncă de convingere” a fost ciorbița, de care soțul meu nu prea se poate lipsi nici o zi. Zis și făcut! Rezultatul? A terminat primul ciorbița din farfurie (chiar dacă a fost cam fierbinte) și mi-a spus că i-a plăcut foarte mult... În plus, este o ciorbiță de post.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.
Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie grosier și se pun la fiert cu 4 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie și se călesc ușor, la foc mic, în ulei suficient.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie julienne și se călesc în tigaie, cu celelalte legume.
Se spală roșia, se curăță de semințe, se taie grosier și se călește, de asemenea, în tigaia cu legumele celelalte. Se lasă tigaia la foc mic, ca să scadă puțin lichidul lăsat de roșie.
Cartofii se curăță, se spală, se taie grosier și se adaugă în oala cu rădăcinoasele, fierte deja pe jumătate.
Se desface broccoli în buchețele care se spală sub jet de apă, se opăresc în apă clocotită cu sare, timp de 3-4 minute, după care se strecoară și se lasă în strecurătoare să se scurgă.
Se adaugă legumele călite în oală, iar pentru ultimul clocot se adaugă și buchețelele de broccoli. După 4-5 minute de fiert la foc temperat, se condimentează ciorba cu: sare, piper și cimbru, se presară pătrunjelul tocat și se ia oala de pe foc.
Se pune capacul pe oala cu ciorbă și după 10 minute ”de odihnă”, se poate servi.
1
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Căliți-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devin transparente.
2
Adăugați cartofii în oală doar atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
3
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor.
4
Spălați bine, sub jet de apă rece, buchețelele de broccoli și apoi opăriți-le 3-4 minute în apă clocotită cu sare.
5
Adăugați broccoli în ciorbă înainte de ultimul clocot și apoi fierbeți ciorba la foc temperat, nu iute.
6
Condimentați ciorba la sfârșitul preparării și apoi presărați pătrunjel tocat, înainte de a lua oala de pe foc.
7
Lăsați ciorba ”să se odihnească” timp de 10 minute, înainte de servire.