Am invatat si eu , de la voi, sa pastrez albusurile la congelator. ( Pana mai ieri le aruncam :"> ) Azi am decongelat cateva si-am facut un chec delicios, cu fructe deshidratate si miez de nuca.
Am batut albusurile spuma cu un praf de sare, dupa care am adaugat zaharul si-am continuat sa bat , pana ce am obtinut o compozitie ferma, care nu curge din vas.
Am continuat prin a adauga uleiul, apoi praful de copt si 8 linguri de faina. Dupa ce am mixat totul bine, am oprit deoparte o cana de aluat, pe care l-am amestecat cu doua linguri de cacao. In aluatul ramas am amestecat si restul de 4 linguri de faina , dupa care am turnat aromele ( vanilie si rom ).
Fructele deshidratate si partial rehidratate le-am tocat marunt. Au fost pere, caise, prune si curmale.
Am uns tava cu ulei si am tapetat-o cu faina. Am turnat compozitia alba, apoi, cu o lingura, pe cea de cacao, avand grija sa acopar cam toata suprafata checului. Cu lingura am rasucit aluatul dintr-o parte in alta a tavii, astfel incat partea de cacao sa marmoreze frumos checul . Am presarat bucati de fructe si miez de nuca pe suprafata checului. Nu trebuie sa amestecam sau sa impingem fructele in aluat, intrucat in timpul coacerii , acestea se vor afunda singure, prin propria greutate.
Coacem la foc mic, cca 40 minute ( in functie de cuptor si de cantitatea de aluat din tava )
1
O portie inseamna o tava dreptunghiulara, de cozonac .