Briosa Kringle estonian

de Catalina L in Dulciuri, 24 Feb 2016 | 3464 vizualizari

 

De mult vroiam sa fac aceasta briosa ... Am asteptat 24 februarie cand este ziua  nationala a Estoniei .
Estonia este o tara baltica, alaturi de suratele ei, Letonia si Lituania. Cu 1.300.000 de locuitori si o suprafata de 45.000 de kilometri patrati, este cea mai mica dintre statele care inconjoara Marea Baltica.
In zona se intalnesc curentii oceanici cu vanturi reci de pe continent, dar temperatura medie in timpul anului este una comfortabila de 15 - 20 de grade Celsius. Nu exista munti, nici macar dealuri in schimb in Estonia se gasesc paduri (ce acopera 40% din suprafata tarii) si lacuri (peste 1400).
Estonienii sunt inruditi cu finlandezii, iar limba lor are influente finlandeze si unguresti.
Mancarea traditionala estoniana isi are radacinile in mancarea familiilor de la tara, bazata pe carne de porc, cartofi si legume din gradina. Principalele influente culinare vin de la germani, care au condus Estonia mai multe secole. Specialitatile nationale sunt Sult (piftie de vitel), Taidetud vasikarind (friptura impanata de vitel), Rosolje (hering cu otet si sfecla), gasca umpluta cu mere si prune si supa de bureti. Bauturile traditionale sunt berea Saare, vinul fiert si Vana Tallinn.
(sursa : http://limbimoderne.blogspot.fr/)

 

INGREDIENTE

  • 300g de făină
  • 12 cl de lapte caldut
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 ou
  • 30 g unt la temperatura camerei
  • 1 plic de drojdie uscata
  • un vârf de cuțit de sare
  • 1 lingura ulei de masline

Garnitură:

  • 3-4 linguri nutella, crema de ciocolata
  • chips-uri de ciocolata alba (facultativ)
  • zahar pudra
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briosa Kringle estonian:

Se dizolvă drojdia în puțin lapte caldut cu zahărul.

Se amestecă bine și se lasă sa creasca aproximativ 5 minute. 

Intr-un bol se toarnă făină, sarea și untul tăiat bucățele. 

Se amestecă bine până când untul este complet încorporat.

Se adauga drojdia, oul si treptat laptele caldut.

La sfârșit se adaugă uleiul.

Frământați bine pana cand aluatul devine elastic si neted (la robot timp de aproximativ 8 minute). 

Se acopera si se lasa aluatul să crească într-un loc cald aproximativ 2-3 ore. 

Dupa ce a crescut, se framanta din nou si se degazează aluatul. 

Se incalzeste cuptorul la 180 °.

Intindem aluatul într-o foie dreptunghiulara. 

Ungem cu crema de ciocolata si presaram chips-uri de ciocolata alba.

Rulam aluatul. 

Se taie sulul de aluat  în lungime. Nu-l taiati complet, lasati capatul nataiat. 

Impletiti cele doua lungimi de aluat si uniti capetele formand un cerc.

Se pune briosa  pe o tava acoperita cu foaie de copt. Lasati sa creasca din nou inca 1 ora .

Dati la cuptor si coaceti timp de 20 la 25 de minute. 

Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste.

Este delicioasa .....

Pofta Buna !!!!

TIPS-URI

1

se poate face cu o umplutura din unt, zahar brun si scortisoara

Daca ti-a placut reteta noastra "Briosa Kringle estonian" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Bunica 1

24.02.2016, 19:28

Placeee!

Rocsi 1

24.02.2016, 19:43

Rup o bucatica!

mirela0911 1

25.02.2016, 17:55

O bunatate!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin")