Basboussa

de Mihaela11_jo in Prajituri, 16 Noi 2010 | 8837 vizualizari

 

Basbousa este o prajitura preparata cu gris si insiropata cu sirop de zahar ; este foarte populara si in alte tari decat cele arabe.
Basbousa este cunoscuta sub numele de : Revani-Turcia; Ravani-Grecia, Ma’mounia-Egipt, Harisa –Liban,Namura-Siria, etc.

 

INGREDIENTE

  • 2 cani de gris
  • 2 linguri de fulgi de cocos
  • 3/4 cana de zahar
  • 1 lingura mare de praf de copt
  • 50 grame unt moale
  • 1 cana smantana Nestle cu aroma de miere de albine
  • 1 cana iaurt gras
  • 2 linguri de migdale neprajite
  • 2 cani de zahar
  • 2 cani de apa
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura apa de roze( sau apa de flori de portocala)
  • 25 grame margarina de palmier sau unt nesarat( sau untura de oaie)
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Basboussa:

Se amesteca grisul, fulgii de cocos,zaharul si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Separat se freaca spuma untul cu smantana, apoi se adauga la ingredientele uscate si se amesteca bine. Se adauga apoi iaurtul si se mai amesteca pana se omogenizeaza. Se pune intr-un vas de sticla termorezistent, uns in prealabil cu unt si pudrat cu faina. Vasul poate fi dreptunghiular 25/35 cm sau oval. Se traseaza cu un cutit romburi pe alaut si in fiecare romb se pune cate o jumatate de migdala. Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius cca 45 de minute .

Intre timp se prepara siropul. Se pune pe foc apa cu zaharul, sucul de lamaie, esenta de vanilie si apa de roze; se lasa sa fiarba fara capac cca 15 minute , pana s-a ingrosat; la ultimele clocote se adauga untul( sau margarina). Dupa ce s-a copt blatul , se scoate din cuptor si se toarna siropul cald peste el sa se patrunda bine. Se pune inapoi in cuptor inca 5-10 minute pana prajitura devine aurie deasupra. Se serveste dupa ce s-a racit.

Se pot inlocui migdalele cu fistic; in acest caz se presara cu fistic dupa ce s-a insiropat si racit prajitura. Este foarte gustoasa cu ceai de menta.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Basboussa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Mihaela11_jo 1

17.01.2012, 10:37

Nadine

Doralinda 1

02.12.2012, 22:53


Da se aseamana putin cu cea greceasca, am mancat si din asta dar e putin diferita, adica cea arabeasca se sfarama putin cand o tai, dar cea greceasca e mai consistenta, dar gustul e cam la fel!

samira2 1

26.06.2013, 13:48

delicioasa

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu crema de branza, mango si ananas