Amandina

de Andra_Constantinescu in Prajituri, 6 Ian 2015 | 10750 vizualizari

 

In ultimii 2-3 ani, de Revelion, am facut aceasta prajitura si niciodata nu mi-a iesit blatul destul de inalt incat sa fie bun de taiat pe jumatate si nu intelegeam de ce, pana anul acesta, cand, uitandu-ma pe retata Timeei, am descoperit ca ingredientele sunt pentru o tava mica de 25/30 cm, iar eu foloseam tava mare de la cuptor. Am apucat si anul care abia s-a incheiat sa fac tot in tava cuptorului, asa ca am fost nevoita sa pregatesc doua blaturi. Crema, siropul si glazura le-am preparat, insa, in aceleasi cantitati ca in reteta si au fost suficiente.
Este o prajitura buna, dar pot sa spun ca nu sunt un mare fan al ei.

 

INGREDIENTE

  • Blat (se fac doua blaturi intr-o tava mare de aragaz sau unul singur intr-o tava de 25/30 cm):
  • 6 oua;
  • 200 g zahar;
  • 40 ml ulei;
  • 40 ml apa;
  • 3 linguri cacao;
  • 300 g faina (sau cat cuprinde);
  • un praf de sare;
  • un praf de copt.
  • Sirop:
  • 500 ml apa;
  • 250g zahar;
  • 2 plicuri cappuccino ciocolata;
  • o sticluta esenta de rom.
  • Crema:
  • 3 galbenusuri;
  • 150 g zahar pudra vanilat;
  • 250 g margarina;
  • 4 linguri cacao;
  • esenta de rom.
  • Glazura:
  • 100 ml apa;
  • 100 g zahar;
  • 200 g cicolata neagra;
  • 50 g unt.
  • Pentru ornat:
  • frisca;
  • o lingurita de crema.
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amandina:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi!

Blat (se fac doua blaturi intr-o tava mare de aragaz sau unul singur intr-o tava de 25/30 cm):

Se separa albusurile de galbenusuri. Cele din urma se freaca cu ulei.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, intr-un castron mare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o bezea. Se adauga apa si galbenusurile si se amesteca incet, de sus in jos, cu o lingura de lemn.

Faina se amesteca cu cacaua si cu praful de copt si se pun peste compozitia din castron, amestecand usor.

Se unge tava cu ulei, se pune foaie de copt si se toarna aluatul in ea. Se da la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Apoi se lasa sa se raceasca.

Sirop:

Se pune zaharul intr-o craticioara, la foc, impreuna  cu doua linguri de apa. Cand devine auriu se adauga restul de apa, incalzita in prealabil. Dupa ce fierbe, se adauga plicurile de cappuccino si esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.

Crema:

Se freaca margarina cu zaharul, dupa care se adauga cacaua, galbenusurile si esenta de rom si se mixeaza.

Glazura:

Se pun apa si zaharul la fiert pana se topeste zaharul. Se adauga ciocolata rupta bucatele. Dupa ce s-a topit, se adauga untul si se mai tine un pic la foc mic pentru a se topi si acesta.

Asamblare:

In cazul de fata, se insiropeaza primul blat. Se pune crema si apoi celalalt blat, insiropat. Se lasa la rece 2-3 ore. Dupa aceea, se portioneaza prajitura si, pe fiecare portie, se toarna o lingura cu glazura. Apoi se face din frisca o floricica, in mijlocul careia se pune un pic de crema.

 

TIPS-URI

1

Se lucreaza usor cu aluatul pentru blat pentru a nu se lasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Amandina" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Snickers (reteta nr.100)