Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert cozonac de Craciun - reteta...
Postat de: ancutsa in PrajituriSe amestecă drojdia uscată cu făina, se lasă 15 minute, apoi se încorporează restul ingredientelor: laptele şi apa, zahărul, ouăle, 3 linguri cu ulei, sare şi...Citeste continuarea
Friptura pomana porcului
Postat de: ancutsa in PorcSe porţionează carnea de porc în bucăţele potrivite şi se rumeneşte într-o cratiţă încăpătoare cu ulei încins. Când începe să se...Citeste continuarea
Aperitive saleuri de casa
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriÎntr-un vas adânc se amestecă margarina, dată pe răzătoarea mare, cu smântâna, caşcavalul ras, zahărul, sarea şi praful de copt. Se adaugă şi...Citeste continuarea
Desert chec cu portocala si...
Postat de: ancutsa in PrajituriSe separă ouăle şi se bat spumă cu mixerul albuşurile împreună cu un praf de sare. Se adaugă treptat gălbenuşurile, mierea, uleiul de măsline, coaja rasă şi sucul...Citeste continuarea
Desert biscuiti Coaja de copac
Postat de: ancutsa in DulciuriSe dă la răzătoarea mare untul sau margarina rece, apoi se amestecă bine cu zahărul, zahărul vanilat, oul, sarea, coaja de lămâie şi coaja de portocală ţinută în...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu afine - reteta...
Postat de: mirela0911 in TorturiSe macina biscuitii. Se adauga untul topit si se amogenizeaza. Se tapeteaza o tava rotunda cu folie de aluminiu si se toarna amestecul de biscuiti. Se preseaza bine si se da tava la rece....Citeste continuarea
Ardei umpluți, de post
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe spală ardeii, se curăță de cotoare și de vițe și se pregătesc pentru umplut. Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se...Citeste continuarea
Ciuperci in sos de rosii picant -...
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postCiupercile se spala si se curata. Se lasa la scurs, apoi se taie in felii. Ceapa se curata si se taie marunt. Intr-o cratita se pune uleiul la incins si se adauga ceapa. Se lasa sa se...Citeste continuarea
Desert tort cu mango si mousse de...
Postat de: diaconta in TorturiEu am pregatit mai întâi jeleul de zmeura. Foile de gelatina le-am hidratat cu putina apa rece. Am încalzit siropul si am pus gelatin scursa de apa. Am amestecat...Citeste continuarea
Ciorba de fasole cu sunculita...
Postat de: mirela0911 in CiorbeMai intai se curata fasolea de impuritati si se pune intr-un vas in apa rece peste noapte. A doua zi se scurge de apa si se pune fasolea intr-o oala la fiert, in apa rece. Intr-o alta oala se...Citeste continuarea
Risotto de ciuperci
Postat de: xana in Mancaruri de legumeCiupercile Shitake se pun la inmuiat in 250 ml apa calduta, timp de 30 de minute, apoi se scurg, fara a arunca apa in care au stat la inmuiat. Ceapa, usturoiul si 5 ciuperci albe se taie...Citeste continuarea
Vin fiert Kamis
Postat de: Bucataras inVin fiert Kamis Classic Se pune vinul la fiert pe foc mic, pentru a nu pierde taria alcoolica. Se adauga zaharul, apoi un plic condimente vin fiert Kamis si se lasa pe foc pana se...Citeste continuarea
Chec de carne
Postat de: dantes in PorcSe macina carnea si se amesteca bine cu ouale, pesmet, usturoi si se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. Se tapeteaza o tava de chec si se pune in ea jumatate din compzitia de carne, se...Citeste continuarea
Desert tort Coffe-Caramel
Postat de: Ela68 in TorturiMod de preparare blat: Incalzim Nutella la microunde cat sa fie fluida, adaugam galbenusurile pe rand, amestecand dupa fiecare, apoi, cu grija, incorporam albusurile batute spuma. Prajim...Citeste continuarea
Pomana porcului
Postat de: mirela0911 in PorcSe spala bucata de carne, se tamponeaza cu servetele de surplusul de apa, apoi se taie in cubulete potrivit de mari sau dupa preferinte. Se pune pe foc o oala/cratita din fonta sa se...Citeste continuarea
Novac cu pastai galbene la cuptor
Postat de: rocsi_1612 in PesteCuratati usturoiul si il pisati. Il puneti intr-un bol cu sare, piper, boia dulce si ulei. Adaugati pestele, amestecati bine. Il acoperiti si il dati o ora la frigider. Pastaile impreuna...Citeste continuarea
Mancare de conopida cu ciuperci si...
Postat de: eumimi in PorcMai intai taiem si fierbem legumele, timp de 20 de min. Ceapa o taiem solzisori, o calim in ulei incins, apoi adaugam pasta de tomate si 1 cana de apa. Adaugam si legumele fierte si lasam in...Citeste continuarea
Reteta de bors de cartofi si...
Postat de: RODIMUR in CiorbePreparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și...Citeste continuarea
Peste la tava
Postat de: dantes in PesteSe curata pestele, se unge cu ulei. Se introduc in interior rosii, usturoi taiat marunt si se condimenteaza dupa gust, pestele se asaza intr-o tava tapetata cu hartie sau unsa cu ulei; se pun...Citeste continuarea
Tocanita de pui cu mamaliga
Postat de: dantes in PuiTaiem ceapa marunt si o calim in ulei cu boia de ardei, adaugam ciocanelele si putina apa, sare, piper dupa gust si lasam la fiert pana cand se face carnea; daca este necesar, mai adaugam apa din...Citeste continuarea
Ciorba de perisoare din carne de pui
Postat de: mirela0911 in CiorbeIntr-o oala se pune apa la fiert (cca 4 litri) si in momentul in care da in clocot, se pune radacina de patrunjel curatata, telina curatata si ceapa intreaga, doar curatata. Morcovul curatat se...Citeste continuarea
Desert tort Un nou inceput de drum
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Am folosit o forma de tort cu diametrul de 28 cm. Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o...Citeste continuarea
Lasagna vegetariana
Postat de: Bucataras inTaie vinetele, dovleceii si zucchini rondele; Stropeste-le cu ulei de masline si condimenteaza-le cu busuioc, boia dulce, cimbru, sare si piper; Baga-le la cuptor la 180 de grade C, pentru cca...Citeste continuarea
Aperitiv cu carnati de Frankfurt
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriAsezati cele 4 foi de placinta una peste alta si asezati-le pe o tava acoperita cu hartie de copt. Ungeti cu mustar, presarati cascavalul ras si taiati cu o foarfeca de bucatarie in 6 patrate...Citeste continuarea
Desert briosa de Sfantul Nicolae/...
Postat de: ctlina in DulciuriFaramitati si diluati drojdia proaspata in laptele caldut. Amestecati. In bolul robotului sau intr-un castron adanc amestecati faina, sarea si zaharul. Incorporati oul, adaugati vanilia si...Citeste continuarea
Desert chec din albusuri cu caise...
Postat de: eumimi in PrajituriMixam albusurile spuma impreuna cu zaharul pana cand devin o spuma ferma. Adaugam treptat faina si incorporam cu o paleta sau cu o lingura de lemn. Adaugam la final esenta, merisoarele si...Citeste continuarea
Desert tarta cu mere
Postat de: BakeUpArtist in PrajituriÎntâi am mixat untul cu zahărul până a devenit cremos, apoi am adăugat făina treptat și am obținut un aluat nisipos. Am adăugat gălbenușul de ou, apoi apa și am...Citeste continuarea
Lichior de gutui
Postat de: RODIMUR in BauturiSe spală, se curăță de coji și se taie gutuile în bucăți (felii). Se pun bucățile/feliile de gutui într-un vas de sticlă care se poate închide ermetic. Se adaugă...Citeste continuarea
Aluat pentru cornuri cu gem
Postat de: AlexTeacher in Scoala de gatit BucatarasMai intai freaca drojdia cu o lingura de zahar pana devine lichida, toarn-o in laptele caldut, adauga o lingura de faina si amesteca bine. Lasa sa creasca 10-15 minute. Restul de faina pune-l...Citeste continuarea
Fasole cu ciolan
Postat de: oanapl in PorcFasolea boabe uscată o pui la înmuiat în apă rece, pentru minim 8 ore (peste noapte). Așezi ciolanul întreg, cu os cu tot, într-o oală încăpătoare și...Citeste continuarea
Tagliatele cu mere (de post)
Postat de: cristinutanicolita in Mancaruri de postPunem apa la fiert cu un praf de sare. Cand clocoteste, punem pastele și le fierbem 8 min. După ce au fiert, le strecuram si le trecem sub jet de apa rece. Merele le curatam, spalam si le...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de ciocolata,...
Postat de: rocsi_1612 in TorturiIntai de toate puneti fructele la decongelat. Crema de ciocolata: Intr-un bol de inox rupeti toata ciocolata bucatele, puneti frisca lichida. Transferati vasul pe baie de aburi, amestecati...Citeste continuarea
Iahnie de fasole in cuib de mamaliguta
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postFasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu multă apă, cu o seară înainte. Se strecoară apa în care s-a umflat fasolea, se adaugă altă apă (rece) și se pune...Citeste continuarea
Chiftele de peste
Postat de: Ksenya in PestePestele il scurgem bine folosind mainile. Putem sa-l dam la robot (eu am preferat sa-l tai la cutit ) si il adaugam intr-un castron. Adaugam treptat celelalte ingrediente. Amestecam...Citeste continuarea
Desert prajitura in doua culori -...
Postat de: mirela0911 in PrajituriIntr-un bol se amesteca apa minerala cu zaharul pana ce acesta se topeste. Se adauga esenta de vanilie si uleiul. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se omogenizeaza bine. Se...Citeste continuarea
Crap prajit, in faina de malai, cu...
Postat de: vasimur in PesteCurățarea peștelui: Se curăță peștele de solzi și se îndepărtează intestinele. Se spală bine și se mai lasă cca 1/2 oră în apă rece. Se îndepărtează...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu banane si fulgi...
Postat de: Anett in DulciuriIncingem cuptorul la 180 de grade C. Amestecam ovazul, bananele, praful de copt si sare cu ajutorul unui blender. Adaugam untul topit, mierea, scortisoara si oule. Omogenizam bine, apoi lasam...Citeste continuarea
Desert strudel rapid cu mere
Postat de: ctlina in DulciuriSe curata merele si se dau pe razatoarea cea mare. Gatiti merele rase cu untul, zaharul si scortisoara, timp de 10-15 minute. Trebuie ca compozitia sa nu fie prea lichida. Lasati sa se...Citeste continuarea
Friptura de curcan cu legume si sos...
Postat de: mirela0911 in CurcanSe spala bine pieptul de pui, se sterge de surplusul de apa, apoi se taie in bucati potrivite (dupa preferinte). Se condimenteaza cu sare, piper, boia, condimente si se amesteca bine cu putin...Citeste continuarea
Dovlecei si ardei umpluti
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneSpalati si goliticuratati ardeii de seminte, pastrati capacelele. Spalati dovleceii, taiati un capacel si-i goliti. Pastrati miezul lor. Curatam si taiem ceapa marunt. Calim ceapa in...Citeste continuarea
Peste mic prajit cu mamaliga
Postat de: ctlina in PesteCuratati si vidati pestii (ii puteti lasa intregi, daca vreti - eu i-am curatat complet si am taiat capurile). Spalati-i bine la apa rece si uscati-i cu un prosop de hartie. Sarati pestii....Citeste continuarea
Legume imprietenite la slow cooker...
Postat de: Constelatialeu in Slow CookerPentru inceput curatam legumele, le spalam si apoi le taiem. Ceapa o taiem solzisori, cartofii si vinetele cuburi mai mari, morcovul rondele, ardeiul rosu bucati mai mari, iar varza o tocam....Citeste continuarea
Desert gogosi cu mere
Postat de: xana in DulciuriBatem oul cu zaharul si sarea pana devine o crema pufoasa. Adaugam apoi esenta de vanilie, laptele si iaurtul si amestecam. Punem si faina, praful de copt, bicarbonatul si scortisoara si amestecam...Citeste continuarea
Friptura de oaie si tocanita cu...
Postat de: abetina in OaieSe portioneaza carnea si se pune in oala sub presiune, se adauga ierburile aromate, sare, foi de dafin, lapte dulce crud, se omogenizeaza bine si se da oala la rece cel putin 12...Citeste continuarea
Somon la cuptor en papillote
Postat de: Anett in SomonIncingem cuptorul la 180 de grade C. Spalam cartofii si punem la fiert in apa sarata. Pregatim sosul, maruntim patrunjelul, zdrobim usturoiul adaugam sare, piper si ulei de masline si...Citeste continuarea
Desert tort cu banane si pere
Postat de: cristina1985 in TorturiBlaturi: se bat ouale cu 2 lg apa fierbinte si 120 g zahar. Apoi, se adauga faina de grau, cea de hrisca, praful de copt si migdalele macinate. Se fac doua blaturi (pe rand sau in acelasi...Citeste continuarea
Aperitiv camembert cald cu dulceata...
Postat de: madi_marin in Aperitive / GarnituriRotiţa de Camembert se pune la cuptor într-un vas termorezistent, ca să se înmoaie. Feliile de pâine de secară se prăjesc în tigaia grill, apoi se taie bastonaşe....Citeste continuarea
Chiftele la cuptor in stil marocan...
Postat de: Satisfyyourcravings in VitaSe preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se curata cartofii de coaja si se taie in cuburi. Se fierb in apa sarata, 15-20 de minute. Se taie ceapa in sferturi si ardeiul in...Citeste continuarea
Supa italiana cu paste si chiftele
Postat de: Satisfyyourcravings in SupeSe fierb 600 de ml de apa. Se toaca maghiranul (daca este proaspat), usturoiul, ceapa si telina. Se calesc usturoiul, telina si morcovul in 1 lingura de ulei de masline. 5...Citeste continuarea
Orzotto cu dovlecei, mazare, branza...
Postat de: Satisfyyourcravings in PorcSe taie ceapa julienne. Se taie dovleceii in cuburi, se piseaza usturoiul si se toaca frunzele de menta. Se indeparteaza umplutura carnatilor si se formeaza chiftele din aceasta. (5 bucati de...Citeste continuarea