Din multele articole citite am incercat sa va impartasesc cat de bune sunt castanele, nu numai de mancat, intr-o forma mai putin stiintifica ca sa nu zic "romantioasa"! :)))
Aminteste-ti de copilaria ta! Nu te-ai jucat niciodata facand diverse animale, nu din plastilina, ci din... castane? Cateva bete de chibrituri, putina fantezie si, ca prin minune, luau nastere cele mai fantestice forme... Aminteste-ti de prima iubire romantica, de primul sarut timid, sub ploaia rece de toamna... Sigur nu poti uita nici acum aroma auriu aburinda de toamna din cornetul generos cu castane coapte, care va incalzea deopotriva mainile si inimile. Mai tarziu, cand o frumoasa fata ti-a devenit sotie, probabil ca ai asistat uneori, macar din intamplare, la cate o sedinta casnica de infrumusetare cu una dintre cremele sau gelurile la moda, tot din... castane. Dar si mai tarziu, cand toamna vietii si reumele iti mai fac cate un necaz, ele, castanele, iti sunt prieten si remediu miraculos, fie ca este vorba despre varice, hemoroizi sau clasicele dureri reumatismale.
Ei bine, da, castanele sunt unele dintre cele mai generoase si mai discrete fructe oleaginoase, a caror utilitate este, din pacate, inca atat de putin cunoscuta. Sa recapitulam putin: putem, asadar, sa folosi castanele, cu succes maxim, in medicina, cosmetica si alimentatie, datorita continutului sarac in grasimi si continutului ridicat de amidon. In acest din urma caz, insa, castanele trebuie alese cu grija, pentru a evita orice neplaceri provocate de folosirea unor castane inadecvate.
Cum trebuie alese castanele
Daca va este pofta de o crema, de un piure de castane sau chiar de castane coapte, fructele proaspete sunt cele mai indicate. Perioada de culegere a castanelor comestibile incepe in luna octombrie si se poate face pana la inceputul lui noiembrie. Dar de unde stiti daca sunt sau nu proaspete? Ele nu trebuie sa fie exagerat de usoare, dimpotriva, trebuie sa aiba o masa consistenta si nu trebuie sa produca niciun fel de zgomot atunci cand sunt scuturate. Daca fac totusi un zgomot, inseamna ca sunt deja trecute, ba chiar mai rau, pot contine deja viermisori, asa ca mare atentie atunci cand le culegeti sau le cumparati.
Coaja roscat-maronie a castanelor, grosuta si rigida, acopera miezul, invelit cu o pielita subtire, pe care o vom indepartata inainte sa consumam fructul. Pielita se curata foarte usor de pe castanele incalzite la cuptor si nu uitati ca inainte de a le gati, sa le perforati coaja, pentru ca miezul sa nu explodeze in cazul in care se produce presiune in timpul prepararii.
Castanele, aliatul sanatatii tale
Durerile reumatice se amelioreaza si chiar pot disparea complet, cu ajutorul unui decoct cu efecte absolut miraculoase. Pentru prepararea lui aveti nevoie de cinci maini cu castane, pe care le fierbeti in trei litri de apa, pana cand scad la jumatate. Decoctul rezultat se filtreaza si se fac spalaturi cat mai calde posibil ale locurilor afectate. Aplicatia dureaza maximum un sfert de ora si se repeta zilnic, pana la vindecarea completa.
Iti poti stimula tranzitul intestinal tinand o cura de cateva saptamani cu piure de castane, indulcit cu miere si aromatizat cu coaja de lamaie rasa, consumat inainte de micul dejun si de cina. Vitaminele din miezul castanelor si anumite substante din coaja au efecte stimulente asupra activitatii renale si impiedica formarea calculilor. Pentru acest lucru se consuma cate o farfurie de piure de castane inainte de fiecare masa, intr-o cura de o luna.
Indigestia sau diareea se pot remedia cu ajutorul a 30 de castane comestibile, care se toaca si se fierb la foc mic in trei cani cu apa, pana cand scad la o treime. Zeama foarte concentrata rezultata se bea intr-o doza unica. Astfel, se regleaza productia de suc gastric, iar problemele care apar la nivelul intestinelor dispar.
Sunt studii care arata ca un consum de cateva castane coapte pe zi reduce cu 20% riscurile de infarct miocardic. Mai mult, ele sunt bogate in fibre si, datorita complexului de vitamine B si magneziului pe care il contin, au un efect asemanator antidepresivelor, combat oboseala, stresul si anxietatea. Dar castanele mai au zi alte utilizari medicale, hemoroizii, varicele si tromboflebita se pot trata cu succes cu ajutorul piureului de castane. Piureul din castane este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat. Faina de castane este cunoscuta si utilizata pe scara destul de larga, in special in tarile meditareneene, dar si in Japonia sau China. Nu ramane decat sa incercam sa cunoastem si noi mai bine beneficiile acestui fruct, un dar minunat al fiecarei toamne, si sa profitam de ele din plin.