Am o prietenă care mi-a admirat poza acestui tort pe Facebook şi m-a intrebat dacă l-am făcut eu. Când a auzit că da, m-a intrebat dacă pot să-l mai fac odată, că e preferatul surorii ei. A fost o provocare pentru mine, pentru că primul arăta bine, dar nu prea avea savoare şi gust. M-am pus pe răscolit internetul pentru a citi reţete diverse ale acestui tort, să-mi dau seama ce am greşit data trecută. Am găsit blogul gospodini.blogspot.com/2011/01/tort-pădurea-neagră.html şi Teo's KitchenAid, unde am găsit o variantă la care imi lăsa gura apă citind-o. Reţeta blatului am luat-o de pe Bucătaraş, dar din păcate nu mai ştiu de la cine am împrumutat-o. Din păcate de data asta am dat-o în bară cu decorul. Nu am imagine în secţiune deocamdată, dar revin cu ea dacă primesc pozele de la petrecerea Adinei, căci le-am rugat pe fete să-mi facă poză.
BLAT
Se amestecă făina, praful de copt, amidonul şi cacao şi se adaugă peste gălbenuşurile mixate cu zahăr şi 3 linguri de apă. Se adaugă albuşurile bătute spumă tare, apoi untul topit şi răcit, dar lichid.Se amestecă uşor cu o lingură de lemn sa nu se lase, apoi se pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor cam 40 de minute apoi se face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca e gata. Când se răceşte, se taie blatul în 3.
UMPLUTURĂ
Până se coace blatul, se face umplutura. Se scurg vişinele şi se scot sâmburii. Într-o olicică se pun vanilie, zahăr şi amidon apoi se toarna 200 ml zeamă de compot. Se lasă pe foc mic şi se amestecă des până se îngroaşă şi avem un fel de jeleu de vişine. Se lasă să se răcească complet înainte de folosire. Între timp se bate frişca tare.
SIROP
Se pune zahărul cu apa la fiert până se topeşte zahărul şi se face un sirop. Se adaugă lichiorul şi se mai lasă puţin pe foc, apoi se răceste.
ASAMBLARE
Într-un vas înalt se pune folie alimentară. Se pune prima parte de blat, se insiropează, se acoperă toată foaia cu jeleu, se pune frişcă, se adaugă iar jeleu pe toată suprafaţa. Se adaugă a doua parte de blat, se însiropează, se pune jeleu, apoi frişcă şi iar jeleu, apoi a treia parte de blat care se însiropează. Se acoperă cu folie şi se dă la rece câteva ore. Înainte de servire se scoate din vas şi se decorează cu frişca, ciocolată rasă şi vişine din compot.
1
Pentru un plus de gust, eu am adăugat în jeleu şi în frişcă puţină esenţă de migdale.
2
Folia alimentară se lipeşte mai bine dacă udaţi vasul cu apă.
3
Pentru a nu murdări platoul, am pus pe margine înainte de a decora, hartie, pe care am scos-o uşor la sfârşit.
4
A trebuit să tai capacul blatului pentru că nu a ieşit drept, iar din restul de blat, frişcă şi jeleu am improvizat o mică surpriză pentru soţul meu ca premiu că l-am chinuit punându-l să scoată sâmburii din vişine. Găsiţi şi asta pe pagina mea.