Când încă nu eram la școală, pentru că părinții nu aveau cu cine să mă lase, fiind la serviciu, rămâneam în grija rudelor. Într-o zi, un frate de-al tatălui meu (amândoi decedați, între timp, Dumnezeu să-i ierte!) m-a luat cu el la țară, în vizită la cineva și până să vină mașina care să ne ducă acolo, m-a invitat la o cofetărie, unde a ales pentru amândoi înghețată de lămâie. Atunci am mâncat pentru prima dată așa ceva. Gustul acela, dulce-acrișor mi s-a părut foarte bun și răcoritor, dar cu toate acestea, nu am mai mâncat mult timp așa ceva, pentru că de regulă cumpăram înghețată porționată și gata ambalată, nu prea mergeam în cofetării. Abia de câțiva ani am văzut în supermarketuri înghețată de lămâi și am cumpărat, poate în amintirea acelor momente frumoase din copilărie.
Zilele trecute am făcut, în sfârșit, înghețată de lămâi (îmi cam doream de mult asta...). Mi se pare că a ieșit excelentă, dulce-acrișoară, onctuoasă și consistentă. Atât de bună mi s-a părut, că am mâncat-o aproape toată, cu excepția a două globuri de înghețată pe care i le-am oferit soțului. Chiar nu-mi dau seama dacă a ieșit mai bună decât cea de odinioară, dar amintirea ei îmi va rămâne dragă și de neuitat, pentru totdeauna.
Se spală foarte bine lămâile cu un detergent pentru vase și apoi se clătesc bine, după care se dau pe răzătoarea fină. Coaja răzuită va fi folosită ca aromatizant în înghețată.
Se storc lămâile și se strecoară zeama printr-o sită deasă.
Coaja răzuită și zeama de lămâie se adaugă în laptele condensat și se mixează bine.
Pentru frișcă, se mixează smântâna rece cu zahărul pudră și cel vanilinat, adăugat puțin câte puțin.
Când frișca s-a întărit, se adaugă treptat în laptele condensat, amestecat cu zeama și coaja răzuită de lămâi. Când amestecul s-a uniformizat, se toarnă într-un recipient și se dă la congelator, pentru cel puțin 5 ore.
După acest interval de timp, se poate scoate vasul cu înghețată din congelator, se lasă în așteptare cam 5-8 minute, după care se porționează, se decorează, după cum vrea fiecare și se servește. Chiar dacă este făcută cu mixerul și nu cu aparatul, această înghețată este foarte bună și ușor de preparat.
1
Spălați și clătiți bine lămâile, înainte de a le răzui coaja.
2
Strecurați bine zeama de lămâi, ca să nu rămână semințe în ea.
3
Pentru frișcă, smântâna trebuie să fie rece.
4
Nu mixați prea mult smântâna, ca să nu se transforme în unt dulce.
5
Înainte de servire, înghețata trebuie lăsată 5-8 minute, după ce ați scos-o din congelator, ca să se înmoaie puțin, pentru a putea fi porționată frumos.