Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Crema aperitiv/ Gaspacho de sfecla...
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeTaiati bucati sfecla rosie fiarta si curatata. Mixati sfecla cu branza de capra, branza de vaci, sare, piper, cateva foi de busuioc si crema de otet. Verificati de sare si piper. Varsati...Citeste continuarea
Aperitiv chec sarat cu feta,...
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriCuratati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Reveniti-le intr-o tigaie mare/wok in uleiul incalzit cu un pic de paprika afumata. Curatati si spalati legumele - dovleceii nu i-am curatat...Citeste continuarea
Rulouri de dovlecel si zucchini...
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriDovleceii se spală, apoi se curăță de coajă partial, cu curățătorul de citrice (opțional). Apoi se taie la capete și se taie cu ajutorul unui cuțit, curățător de legume sau...Citeste continuarea
Salata Tzatziki
Postat de: ctlina in SalateSpalati castravetele si ierburile. Curatati usturoiul. Dati pe razatoarea cea mare castravetele cu tot cu coaja (de aceea va trebuie un castravete bio). Presati bine castravetele ras,...Citeste continuarea
Pastai galbene cu smantana si...
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeIntr-o oala adanca puneti la fiert o cantitate mare de apa cu sare. Adaugati pastaile spalate si curatate. Fierbeti la foc potrivit timp de 15 minute. Scurgeti-le si puneti-le sub...Citeste continuarea
Supa de vita, cu arpacas
Postat de: RODIMUR in SupeCarnea se fasonează, se spală bine (ca să nu mai rămână fragmente de oase) și se pune la fiert cu apă rece, mai întâi la foc iute și apoi, la foc mediu. Se culege spuma...Citeste continuarea
Frigarui de dovlecei cu ton
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de legumeCei 4 dovlecei ii spalati, ii stergeti cu servetele si le taiati capetele. Ii taiati felii pe lung, cat mai subtiri. Incingeti o tigaie grill, o ungeti cu un strop de ulei si rumeniti feliile de...Citeste continuarea
Salata de castraveti cu ceapa in...
Postat de: panacris in MuraturiCastraveții mai măricei se spală și se taie rondele subțiri, cu mandolina, cuțitaș sau mai modern la robot. Ceapa se curăță și se feliază julien, folosindu-se aceleași ajutoare ca...Citeste continuarea
Supa crema de legume si ciuperci
Postat de: panacris in SupeLegumele curățate și tăiate grosier, se pun la fiert într-o oală încăpătoare împreună cu apa, uleiul și sarea, cca. 30 minute, de la punctul de fierbere. Apoi se...Citeste continuarea
Pulpe de pui la tigaie, cu ciuperci...
Postat de: RODIMUR in PuiPulpele se spală, se curăță bine și se prăjesc ușor, pe ambele fețe, la foc mic, acoperit, în ulei de floarea soarelui. Între timp se curăță cepele verzi, se spală și...Citeste continuarea
Desert prajitura cu urda si bezea
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Intr-un bol se pune faina, praful de sare, zaharul si praful de copt. Se taie untul cubulete si se pune peste faina. Se amesteca cu degetele apoi se adauga si oul batut. Se framanta...Citeste continuarea
Desert cu zmeura, ciocolata si lamaie
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriCrema de cacao: Intr-o cratita amestecati laptele cu zaharul, amidonul, apoi puneti pudra de roscove cernuta. Amestecati bine, transferati cratita pe foc. Invartiti conntinuu cu un tel, pana...Citeste continuarea
Salata mediteraneana, cu paste,...
Postat de: RODIMUR in SalatePastele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 7-8 minute, sau conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt gata, se strecoară, se clătesc sub jet și se...Citeste continuarea
Mancare scazuta de cartofi cu...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri de legumeSpalam bine cartofii, ii curatam si ii tocam in cuburi mari. In uleiul incins, prajim carnatii taiati in bucati mici pana se rumenesc bine, apoi ii scoatem si adaugam cartofii. Ii lasam sa...Citeste continuarea
Bulete de cartofi din piure
Postat de: VI in Mancaruri de legumeIngredientele, in afara de ou, se amesteca foarte bine si formam sfere pe care le dam prin ou, apoi prin pesmet sau faina dupa preferinte. Incingem bine ulei intr-o tigaie si prajim buletele!...Citeste continuarea
Spaghete - reteta rapida
Postat de: TAB1TA in PasteAm fiert pastele conform instructiunilor de pe ambalaj aproximativ 9 minute in apa cu sare si putin ulei. Am amestecat putin ca sa nu se lipeasca unele de altele. Am scurs bine pastele de apa...Citeste continuarea
Dulceata de afine si mure
Postat de: katty in Dulceata / GemSpalam pe rand fructele si le scurgem intr-o sita. Punem fructele intr-o cratita si adaugam zaharul. Punem la foc mic, amestecand usor ingredientele. Facem proba pentru a vedea cand este...Citeste continuarea
Tarta cu branza, porumb, ton si spanac
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriSeparam ouale si batem albusurile cu un praf de sare. Intr-un castron amestecam crema de branza cu tonul scurs din conserva, spanacul taiat bucati, porumbul, smantana, sare, piper si oregano....Citeste continuarea
Tocanita de ardei kapia copt
Postat de: katty in Mancaruri de legumeArdeii kapia copti, decojiti si la care am scos cotorul, ii rupem in fasii. Curatam ceapa si o tocam fin. Rosiile le dam pe razatoare si indepartam pielitele. In uleiul incins punem...Citeste continuarea
Salata de vinete la gratar cu rosii...
Postat de: katty in SalateSpalam vinetele, le taiem capetele si le feliem. Presaram sare peste ele si le scurgem intr-o sita. Punem vinetele pe gratar, pe ambele parti. Avem grija sa nu le uscam prea tare. Scoatem...Citeste continuarea
Miel cu rosii si spanac
Postat de: katty in OaieTaiem carnea in bucati potrivite. Curatam ceapa si o tocam marunt. In uleiul incins punem carnea si amestecam ocazional in ea pana isi schimba culoarea. Adaugam ceapa si lasam sa se inmoaie si...Citeste continuarea
Desert crema de mascarpone cu...
Postat de: RODIMUR in DulciuriCrema de mascarpone cu frișcă se prepară destul de repede și ușor, după rețeta: ...Citeste continuarea
Tocana de legume
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postSe curata legumele. Se pune uleiul la incins intr-o cratita. Morcovul se da pe razatoarea cu gauri mici. Se pune la calit in ulei. Ceapa se taie marunt si se pune peste morcov, la calit....Citeste continuarea
Balmos
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriDupa cum am spus, jantuiala trebuie sa fie acrisoara. Se pune jantuiala intr-o oala de 3 litri si se da la foc, nu direct pe flacara, cu plita dedesubt, altfel se va afuma. Cand incepe sa...Citeste continuarea
Paste cu hribi si sos alb
Postat de: rocsi_1612 in PenneIntr-o oala puneti apa cu putina sare si o transferati pe foc. Cand clocoteste, dati drumul pastelor. Amestecati din cand in cand. Intre timp pregatiti sosul. Hribii ii taiati bucati mai mari....Citeste continuarea
Salata de vara cu branza feta
Postat de: MotanLaOale in SalateLegumele se curata, se spala si se toaca dupa preferinta. Se pun intr-un castron, se presara sare si piper si se amesteca. Branza feta se taie cuburi mici si se pune in castron. Se toarna...Citeste continuarea
Aperitiv placinta invartita
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriCascavalul si branza se rad. Costita se taie cubulete mici. Ceapa se curata, se spala si se taie rondele mici. Intr-un castron se amesteca toate cu ouale si piper. Aluatul se taie in...Citeste continuarea
Rosii uscate la soare
Postat de: Xandrinne in ConserveAm folosit rosii lunguiete, bine coapte, pe care odata spalate, le-am sters si le-am taiat, in functie de marime, in patru sau in doua. Eu le-am uscat timp de aproape trei zile la soare, pe tavi,...Citeste continuarea
Gem de mure
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSpeli murele. Eu le-am scos și miezul alb, pentru că mi s-a părut amar. Dacă te deranjează, îl poți scoate cu un cuțit. Așezi fructele împreună cu sucul lăsat de...Citeste continuarea
Pui in crusta de cascaval, cu...
Postat de: ancutsa in PuiÎnlături pielea și dezosezi pulpele de pui. Eu mai păstrez foarte puțină carne pe oase, pentru că sunt bune pentru o supă, ulterior. Tăvălești pulpele prin ouăle...Citeste continuarea
Omleta cu dovlecel
Postat de: Xandrinne in Aperitive / GarnituriOuăle se bat cu sare, piper și busuioc uscat (după gust). Dovlecelul se rade, se stoarce bine, bine și se pune puțin la călit într-o tigaie unsă cu ulei de măsline, pentru 2-3...Citeste continuarea
Gazpacho cu aroma de portocala
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasRetete de vara Se pun într-un blender sau într-un robot roşiile, castravetele, ardeiul gras, usturoiul, ceapa, busuiocul uscat, chimenul, sare, piper, oţet, ulei de măsline şi...Citeste continuarea
Guacamole
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasDesfaceţi avocado în două şi cu o linguriţă scoateţi miezul. Puneţi-l într-un vas şi pisaţi-l sau în blender. Adăugaţi suc de lime, ceapa, roşia şi pătrunjelul...Citeste continuarea
Desert cu prune, miere si lavanda
Postat de: Xandrinne in DulciuriPunem mugurii de levantica in laptele cald, acoperim si lasam cca 30 de minute; strecuram. (Eu am folosit sirop de levantica si am pus 3 linguri de sirop, am amestecat si am trecut la pasul...Citeste continuarea
Penne cu fasole rosie si ciupercute
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasPastele se fierb 8 minute in apa cu sare, dupa instructiunile de pe punga. Cand sunt gata, se trec sub un jet de apa rece sau se vantura, ca sa nu se lipeasca, Fasolea rosie si ciupercutele se...Citeste continuarea
Fusili cu spanac
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasUsturoiul il taiem feliute si-l calim putin in unt topit. Adaugam spanacul (spalat, curatat) si o ceasca de lapte si lasam cateva minute. La sfarsit punem 3 linguri de smantana. Potrivim...Citeste continuarea
Penne All arrabiata
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasRosiile se lasa la oparit in apa fierbinte cateva secunde, dupa care se decojesc, se taie in sferturi si li se scot semintele si miezul. Ardeii grasi se curata de cotoare si seminte si...Citeste continuarea
Desert ecleruri asortate, cu...
Postat de: ancutsa in PrajituriEclerurile: Pui la fiert, într-o crăticioară, apa cu uleiul și un praf de sare. Când fierbe, adaugi făina în ploaie, amestecând energic, până ai...Citeste continuarea
Varza calita picanta
Postat de: MotanLaOale in PorcVarza se pune la desarat in apa rece de seara pana dimineata. A doua zi se scot cotoarele, se toaca fideluta si se stoarce bine. Ceapa se curata si se toaca. Scarita afumata se taie...Citeste continuarea
Desert tort cu bezea si coacaze rosii
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasSe mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Se adauga apoi, faina amestecata cu praful de copt, iar la sfarsit untul moale si se amesteca bine pana la omogenizare. Compozitia se pune...Citeste continuarea
Desert bomboane Brigadeiro
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasAm pus într-o cratiță antiaderenta laptele condensat cu untul și cacaua și am fiert la foc...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de vanilie si...
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasBlatul se face așa: Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până se albesc și își dublează compoziția. Albușurile se bat...Citeste continuarea
Rondele de vinete la cuptor
Postat de: tmagdika in Mancaruri de legumeSe alege o vanata mare si se taie tot cu coaja in discuri rotunde aproximativ de 1.5 cm grosime. Luam un cutit, in fiecare bucata de vanata se fac niste taieturi ca forma unui grilaj. Rondelele...Citeste continuarea
Desert tort Floare - Diplomat cu...
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasCele 8 ouă le-am mixat împreună cu zahărul până s-a dublat compoziția și s-a albit. Am pus apoi pe bain marie, amestecând în continuu până a...Citeste continuarea
Desert tort Tiramisu cu ciocolata
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasMai intai topim ciocolata. O rupem bucatele si o punem la topit pe bain-marie. Cand a devenit fluida, o punem deoparte si o lasam la racit, dar cu atentie sa nu se intareasca. In acest timp...Citeste continuarea
Desert fitness
Postat de: tmagdika in Vegan / Raw veganSe amesteca iaurtul natural cu semintele, apoi se pune in pahar in straturi cu fructele taiate. Aceasta reteta se prepara in 10 minute. Citeste continuarea
Desert mini cheescake cu jeleu de...
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasMai intai am facut jeleul de capsuni. Am taiat capsunile bucati mai mici si le-am pus pe foc impreuna cu 120 gr. zahar si 100 ml apa. Le-am fiert circa 20 minute pana s-au facut ca o dulceata mai...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de frisca cu...
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasPentru inceput am preparat blatul. Am separat galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le-am mixat cu 100 gr. de zahar pana s-au albit si si-au dublat compozitia. Albusurile le-am...Citeste continuarea
Desert budinca de chia cu granita...
Postat de: katty in DulciuriPregatim mai intai granita de ciocolata. Punem apa si zaharul la foc si lasam sa dea 2-3 clocote, astfel incat zaharul sa fie topit. Dam jos si lasam sa se raceasca putin, dupa care adaugam...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu ardei copt
Postat de: MotanLaOale in SalateCartofii se pun la fiert cu coaja in apa cu sare. Cand sunt fierti, se trec prin apa rece, se curata si se taie bucati partate. Ceapa se curata si se taie marunt. Ardeii se lasa la...Citeste continuarea