Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Carnati de casa
Postat de: Bucataras inCarnea si slanina se toaca prin sita fina a masinii de tocat; Se condimenteaza cu boia dulce, iute, condimente pentru carnati, usturoi granulat, sare, piper si cele 2 polonice de supa de...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu cafea si...
Postat de: katty in TorturiAmestecam biscuitii macinati cu untul topit. Asezam compozitia intr-o forma de tort tapetata cu folie alimentara si o presam bine. Dam forma la frigider pana pregatim crema. Pentru crema, punem...Citeste continuarea
Desert chec aromat cu piscoturi si...
Postat de: katty in DulciuriSeparam ouale. Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi cu zahar pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam galbenusurile, laptele si uleiul si omogenizam. Cernem faina amestecata cu...Citeste continuarea
Gulas
Postat de: katty in VitaTaiem carnea de vita cuburi mai mari. Intr-un tuci punem la incins untura. Adaugam carnea de vita si amestecam ocazional pana se albeste bine pe toate partile. Punem ceapa tocata fin si...Citeste continuarea
Chec din carne tocata cu legume
Postat de: katty in PorcAmestecam intr-un castron carnea tocata cu ceapa tocata fin si restul ingredientelor (fara ulei). Asezam amestecul intr-o tava de cozonac cu hartie de copt. Stropim deasupra cu ulei si dam tava la...Citeste continuarea
Limba de vita in sos
Postat de: katty in VitaSpalam limba de vita si o punem intr-o oala sub presiune acoperita bine de apa. Fierbem limba 45 minute, apoi o lasam sa se raceasca. Timpul poate varia in functie de cat de moale este limba....Citeste continuarea
Desert prajitura de post cu gem de...
Postat de: katty in PrajituriIntr-un castron punem gemul, zaharul, apa minerala si uleiul, pe rand si amestecam usor. Cernem faina amestecata cu praful de copt si cacaua, bicarbonatul, sarea, scortisoara si omogenizam....Citeste continuarea
Cartofi scazuti, cu mamaliguta
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie în forma dorită și se călesc ușor, la foc mic, până devin ca sticla. Cartofii se curăță, se...Citeste continuarea
Desert tort - reteta 250
Postat de: licurici_lra in TorturiPentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga cate o lingura de zahar, amestecandu-se bine, pana se topeste zaharul. Se...Citeste continuarea
Cotlet de porc cu ceapa si mustar
Postat de: licurici_lra in PorcCarnea se spala, se usuca, apoi se da cu sare si piper si se unge cu mustar. Ceapa se toaca marunt si se caleste in untul topit, apoi se adauga bucatile de carne si se lasa 5-6 min pe fiecare...Citeste continuarea
Carnati de casa
Postat de: AlexTeacher in PorcPune matele de porc intr-un castron cu apa si otet si lasa-le acolo cca jumatate de ora; Zdrobeste usturoiul intr-un mojar impreuna cu boabele de coriandru; Taie apoi carnea si slanina...Citeste continuarea
File de somon cu sos de mustar
Postat de: Bucataras inPestele se cresteaza pe partea cu pielea; Se stropeste pestele cu ulei de masline; Se condimenteaza cu condimente pentru peste si se rasneste piper; Se pune pestele intr-o tigaie...Citeste continuarea
Rulada de porc umpluta cu ou si spanac
Postat de: AlexTeacher in PorcBate cele 3 oua cu ajutorul unui tel. Taie ceapa si ardeiul gras cuburi. Incinge o tigaie si pune o lingura de ulei inauntru. Adauga ardeiul, caleste-l putin si la scurt timp adauga...Citeste continuarea
Desert cozonac estonian
Postat de: Oana in DulciuriPune laptele intr-o craticioara si dizolva zaharul. Pune-l putin pe foc sa se incalzeasca, mare atentie sa nu fie fierbinte! In castronul cu faina, aproximativ 600 de grame, pune un praf de...Citeste continuarea
Friptura de porc la tava
Postat de: AlexTeacher in PorcCresteaza romburi pe soriciul bucatii de carne si maseaz-o cu cimbru, usturoi si sare. Taie feniculul, morcovii, prazul si telina apio bucati mai mari. Pune ulei de masline intr-o...Citeste continuarea
Friptura de porc la cuptor
Postat de: AlexTeacher in PorcElimina excesul de grasime de pe carne, apoi tai-o la suprafata in forma de romb. Unge-o cu putin ulei de masline pe ambele parti. Tai marunt salvia, cimbrul si...Citeste continuarea
Aperitiv omleta cu fulgi de porumb
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriAmestecăm bine ouăle cu puțină sare, muștar și piper. Ungem tigaia antiaderentă cu unt și o punem la încins. Adăugăm fulgii de porumb în compoziția de ouă, în...Citeste continuarea
Desert sarlota pariziana - reteta 500
Postat de: ctlina in DulciuriHidratati bine gelatina intr-un bol cu apa rece, timp de 10 minute. Se spală si se curata căpșunile, se taie in bucati mici (pastrati cateva pentru decorul final). Se pun pe foc cu...Citeste continuarea
Aperitiv chec sandwich croque monsieur
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriIncalziti cuptorul la 180°C. Amestecati ouale cu smantana, sare, piper si un varf de cutit de nucsoara rasa. Intr-o forma de chec unsa, puneti felii de paine pe fundul tavii (taiati-le...Citeste continuarea
Desert muffins cu ciocolata
Postat de: ctlina in DulciuriIncalziti cuptorul la 180°C. Amestecati ouale intregi cu zaharul si apoi faina. Topiti ciocolata neagra cu untul la bain marie. Lasati sa se raceasca un pic. Incorporati-o in...Citeste continuarea
Supa de galuste
Postat de: eumimi in SupeCeapa o taiem julienne, morcovul feliute subtiri sau cum dorim si le punem la fiert, dupa 15 min. adaugam si dovlecelul taiat in cuburi si uleiul si lasam in continuare la fiert.Cartofii...Citeste continuarea
Salata de fasole ochi-negru
Postat de: Ksenya in SalateFasolea fiarta o scurgem de surplusul de lichid. Intr-un castron amestecam toate ingredientele, asezonam cu sare si piper dupa gust. La sfarsit adaugam uleiul, amestecam si lasam...Citeste continuarea
Aperitiv coltunasi ardelenesti
Postat de: dantes in Aperitive / GarnituriSe fierb cartofii, se lasa la racit. Se curata si se dau prin razatoare. Impartim cantitatea de cartofi in doua. O parte o amestecam cu faina si putina sare pana obtinem o coca elastica pe care...Citeste continuarea
Desert cheesecake rece cu ciocolata...
Postat de: oanapl in TorturiBlat: Măruntești biscuiții într-un robot / blender, adaugi untul topit și mixezi puțin până se încorporează bine. Pui o formă cu pereți detașabili sau un inel...Citeste continuarea
Muschiulet fraged de porc cu...
Postat de: rocsi_1612 in PorcSpalati carnea, o stergeti bine. Incingeti un grill, rumeniti carnea pe ambele parti, apoi o scoateti pe un platou. Intr-un bol amestecati uleiul, ketchup-ul, sare, piper, boia dulce, oregano...Citeste continuarea
Piept de porc la cuptor, cu varza...
Postat de: vasimur in PorcSe curăță și se spală bine legumele. M orcovul și pătrunjelul se...Citeste continuarea
Desert prajitura Deliciu ciocolatos
Postat de: eumimi in PrajituriPregatim mai intai blatul: mixam albusurile spuma cu zaharul, adaugam galbenusurile si faina treptat si amestecam cu o lingura de lemn. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de...Citeste continuarea
Suc de mere dupa reteta veche
Postat de: Ksenya in Sirop / CompotSpalati bine merele. Curatati de impuritati sau eventual de parti stricate. Dati merele la storcator si sucul obtinut il puneti intr-o oala incapatoare. Puneti oala pe aragaz la foc...Citeste continuarea
Friptura din pulpa de porc cu carnati
Postat de: eumimi in PorcTaiem pulpa de porc in felii groase de 1 cm. Pregatim amestecul din toate condimentele si presaram pe fiecare bucata de carne pe ambele parti. Punem carnea in punga, adaugam si carnatii si...Citeste continuarea
Ciulama de pui
Postat de: licurici_lra in PuiCarnea se spala bine, apoi se portioneaza si se pune la fiert in apa multa. Se spumeaza din cand in cand, iar cand nu mai face spuma, se adauga sare, ceapa intreaga curatata si...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu jeleu de gutui
Postat de: oanapl in PrajituriMărunțești biscuiții și îi amesteci cu untul topit. Într-o tavă cu pereții detașabili (cu diametru de 18 cm) așezi hârtie de copt, apoi torni biscuiții și îi...Citeste continuarea
Pilaf cu praz si masline
Postat de: panacris in Mancaruri de postOrezul spălat se lasă la umflat cca. 20 minute în apă rece. Se curăță ardeiul, prazul și ceapa, apoi se spală și se taie rondele. Legumele tăiate se pun la călit în...Citeste continuarea
Salata de cartofi violet
Postat de: panacris in SalateCartofii se fierb în coajă, în apă clocotită și sărată cca. 15 minute, la foc mediu, neacoperit. Apoi se scurg, se trec sub jet de apă rece. Cartofii trecuți sub jet de...Citeste continuarea
Desert turta dulce la tava cu glazura
Postat de: eumimi in PrajituriCaramelizam zaharul intr-o craticioara. Cand incepe sa devina maroniu, adaugam apa si lasam pe foc pana cand se topeste tot zaharul. Lasam siropul 10 minute sa se racoreasca, apoi il amestecam...Citeste continuarea
Desert prajitura cu frisca
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 22/28 cm, tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile impreuna cu zaharul...Citeste continuarea
Snitele din pulpa de porc
Postat de: eumimi in PorcFeliem carnea cat mai subtire si o batem pentru a fi cat mai frageda si mai subtire. Punem intr-un bol faina amestecata cu piperul, ardei boia si sare, in alt bol batem ouale bine, iar in alt...Citeste continuarea
Mancarica de vinete cu rosii
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeSe spală și se taie în bucăți vinetele (am lasat coaja). Curatam si tocam marunt ceapa si usturoiul. Incalziti uleiul intr-o tigaie si puneti la gatit ceapa tocata si usturoiul....Citeste continuarea
Salata de varza rosie cu mar
Postat de: ctlina in SalateFierbeti ouale 10 minute in apa fiarta cu sare. Préparati sosul vinaigrette (amestecati uleiul, otetul, mustarul cu un pic de sare si piper). Tocati varza marunt, varsati deasupra...Citeste continuarea
Taci si inghite
Postat de: mady90 in PorcSe dau pe razatoarea mare cascavalul si branza de oi. Kaizerul se taie mic si se prajeste. Se face o mamaliga mai molcuta. Mamaliga se face astfel: Se pune apa la fiert cu un praf de sare si un...Citeste continuarea
Desert chec din briosa/cozonac
Postat de: ctlina in DulciuriIncalziti cuptorul la 180 °C. Ungeti cu unt forma de chec si presarati migdale feliate pa toata suprafata. Bateti ouale cu smantana, laptele si zaharul. Inmuiati felii de briosa in...Citeste continuarea
Desert biscuiti cu ovaz si...
Postat de: ctlina in DulciuriIn bolul robotului amestecati fulgii de ovăz cu zaharul, faina, praful de copt si sarea. Incorporati apoi oul, vanilia si untul topit racit. Amestecati bine. Puteti pune la rece timp de...Citeste continuarea
Ficat Andaluz
Postat de: elucubratiiculinare in FicatFicatul se taie în 4 felii. Nu se va condimenta cu sare pentru că se va întări în timpul gătirii. Se va frige pe grătarul încins câte 2 minute pe fiecare...Citeste continuarea
Desert placinta invartita...
Postat de: RODIMUR in DulciuriDin făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, apă minerală și ulei se face un aluat potrivit de moale, elastic și care după o scurtă frământare, pentru încorporarea și...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi de bulion
Postat de: oanapl in PrajituriÎntr-un castron, amesteci uleiul și zahărul până se topește acesta din urmă. Adaugi bulionul și bicarbonatul stins în puțină zeamă de lămâie. Adaugi făina...Citeste continuarea
Tocanita olteneasca din maruntaie...
Postat de: oanapl in PuiPui măruntaiele curățate, spălate și porționate în bucăți mai mici, într-un vas, pe foc, împreună cu 2 linguri de ulei și presari puțină sare peste ele. Eu am folosit...Citeste continuarea
Aperitive portofele cu cartofi
Postat de: vasimur in Mancaruri de postPrepararea aluatului: Se face un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, zahăr, sare, drojdie, două linguri de ulei și apă caldă. Se lasă la dospit 30...Citeste continuarea
Desert prajitura cu spuma de...
Postat de: merisor67 in PrajituriMai întâi caramelizăm 5 linguri de zahăr, cu care tapetăm baza tăvii de copt.Ideal ar fi să tapetăm și pereții tăvii, ca la tort, dar este mai greu în tavă și ar...Citeste continuarea
Gulas de porc cu ciuperci
Postat de: eumimi in PorcCalim intr-o cratita ceapa si usturoiul tocate marunt impreuna cu ciupercile taiate in 2 sau 3 sa fie cat mai mari. Carnea o calim separat. Adaugam peste ceapa calita si pasta de...Citeste continuarea
Pizza la tigaie
Postat de: eumimi in PizzaSe pun faina, zaharul si drojdia intr-un castron. Se toarna apa calduta si uleiul si se framanta. Se adauga si sarea ( nu trebuie sa intre in contact cu drojdia ca nu mai creste aluatul) si se...Citeste continuarea
Cartofi la cuptor, cu cascaval...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri de legumeSe curata cartofii, se spala si se sterg cu prosoape de hartie absorbanta. Se taie in felii groase si colturoase. Se unge tava cu untul moale amestecat cu ulei si se asaza cartofii pe toata...Citeste continuarea