Tehnica fierberii

Postat de Bucataras in Tehnici pe 17 Oct 2009, 11:32

Tehnica fierberii

Fierberea este cea mai obisnuita metoda prin care sint pregatite legumele verzi. Trebuie facuta cu atentie, iar timpul trebuie masurat exact

Cum se fierbe broccoli

Pentru un kilogram de broccoli se pun la fiert 2 litri de apa, intr-o oala mare. Adaugati sare si broccoli taiat in buchete aproximativ egale in apa care fierbe. Mai puteti adauga 2 catei de usturoi, curatati si zdrobiti. Broccoli va fi gata in 25-30 de minute; bucatile trebuie sa fie moi, dar intregi. Scurgeti apa cu grija pentru a nu zdrobi buchetele de broccoli, care-s fragile.

Cum se fierbe fasolea verde

Mai intii, fasolea se scufunda citeva minute in apa rece, apoi se scoate si apa se pune la fiert. Cantitatea de apa trebuie sa fie de cel putin 5 ori mai multa decit legumele. Adaugati o lingurita de sare la fiecare litru de apa. Fasolea verde se pune din nou in apa cind aceasta fierbe in clocot si se tine intre 3 si 8 minute, dupa gust.

Daca fasolea se vrea consumata calda, se scurge de apa, se pune intr-un platou si i se adauga putin unt. Daca se foloseste la salata, dupa scurgere se pune in apa rece.

Fierberea spanacului

Se pune la fiert multa apa, circa 5 litri la 1 kg de spanac, adaugind o lingurita de sare la fiecare litru de apa. Cind apa fierbe in clocot, atunci se pune spanacul (curatat si spalat in prealabil). Lasati sa fiarba fara a acoperi cratita.

Fierberea sparanghelului

Se pune multa apa intr-o oala mai mare, la fiecare litru de apa adaugind o lingurita de sare. Sparanghelul se pune in oala avind grija ca bucatile sa nu se atinga una de alta, iar deasupra lor se pune o bucata de pinza alba. Focul se mentine moderat si constant. Se fierbe 15-25 de minute in functie de grosimea sparanghelului. Daca-l serviti ca atare, se scurge de apa si se pune pe platou. Daca se amesteca impreuna cu alte legume, trebuie racit rapid in apa cu gheata. Apoi se serveste cu sos.

Fierberea mazarii

Metoda de fierbere a mazarii se mai numeste si metoda englezeasca si consta in fierberea mazarii intr-o cantitate mare de apa sarata. Mazarea se va fierbe 20 de minute, iar pentru aroma se poate pune in apa si o crenguta de fenicul proaspat.

Timpi de fierbere a altor legume, aceeasi regula: 1 lingurita de sare la 1 litru de apa pusa la fiert

Legume Intreaga Bucati
cartof 55 min 30 min
morcov 45 min 20 min
telina 55 min 40 min
pastirnac 40 min 25 min

sursa: Arta completa a gatitului, 1000 de tehnici si retete / Sylvie Girard / editura Aquila / pret 159,9 ron

Comentarii (1)

17.10.2009, 14:36

O fi ea cea mai obisnuita, insa cea mai sanatoasa e gatitul la aburi, fara discutii.
Ceea ce si procedez, ca sa zic asa.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)