Spectacol culinar pe un vas de croaziera

Postat de Catalin in Bucataras hai hui pe 23 Iun 2009, 00:55

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Tocmai ne-am intors din cel mai spectaculos concediu pe care l-am avut. Am fost intr-o croaziera pe traseul Copenhaga - Stockholm - Helsinki - Sankt Petersburg - Tallinn - Oslo - back to Copenhaga (in total, 4.724 de kilometri doar pe apa). Totul a fost la superlativ, de la stilul elegant si civilizat al nordicilor pina la noptile albe din maica Rusie si la peisajele de vis de pe mare.

Evident, n-am ratat ocazia de a face un reportaj de insider pentru bucatarasi. Asadar, cu ce sint delectati oaspetii unui vas de croaziera? Mai intii, sa facem prezentarile. "Vaporasul" pe care ne-am petrecut 10 nopti se numeste Emerald Princess si cind stai linga sau pe el, te simti coplesit.

Practic, e un super-hotel plutitor, a carui fabricare a costat 500 de milioane de dolari. Pe vas incap 3.200 de turisti, plus 1.200 de membri ai echipajului! Are 290 de metri lungime, 36 latime si 15 punti pentru pasageri, plus 3 pentru echipaj. Alte dotari: 4 piscine, 8 restaurante, spa center, sala de forta, cazino, magazine de bijuterii, de produse cosmetice, de haine si de suveniruri, teren de golf, teren de tenis / baschet, teatru, capela!, cinema in aer liber, biblioteca, internet cafe, spalatorie si multe altele. Mai greu e sa spun ce nu are ...
Sa ne-ntoarcem la amanuntele asteptate de bucatarasi. Deeeci, cum e hranita timp de 10 zile ditamai armata de pasageri? Prima chestie aflata: inainte de plecarea in croaziera, pe vasul nostru s-au incarcat aproape 115 tone de mincare!
In fiecare zi, pe vapor se consuma, numai de catre pasageri:
- 680 kg de peste
- 950 kg carne de vita
- 450 kg carne de porc
- 180 kg carne de vitel
- 725 kg de salate
- 135 kg de creveti
- 1.500 de sandwich-uri
- 100 litri de maioneza
- 900 kg de cartofi
- 225 kg de paste
- 350 kg de inghetata
- 225 kg de unt
- 1,2 tone de legume
- 3,2 tone de fructe
Zilnic, se spala 70.000 de farfurii si 21.500 de pahare, pentru care se consuma 220 kg de detergenti!Booon, am terminat cu matematica, acum trecem la arta culinara.

Desi in bucatarii se lucreaza intr-o viteza fenomenala (in medie, la fiecare 7 secunde pleaca spre restaurant cite o portie de mincare), tot ce e in farfurii arata senzational, majoritatea felurilor incercate de noi au fost tare gustoase, iar romanii din echipaj ne-au povestit ca totul se face intr-o curatenie exemplara: "Aici nimeni nu isi permite sa calce strimb. Vin controale peste controale neanuntate, si de la virful companiei, si de la autoritatile americane. Daca se gaseste ceva in neregula, te spulbera! Nu merge ca la noi, cu interventii sau cu spagi".


Dimineata si la prinz, cind eram mai pe fuga, am fost in restaurante unde mincarurile erau servite in sistem bufet suedez, iar seara am ales restaurantele a la carte. Avem o caruta de poze, asa ca va trebui sa sparg povestea in citeva episoade. Azi avem in meniu antreuri, supe si paste. Am pastrat denumirile in original, traducerea si adaptarea ar fi luat din savoare :D. In episodul urmator, feluri principale si deserturi. Yamiiiiiiiiiiiiiiii. So, enjoy episodul 1:

Pasta shells in Marinara sauce with broccoli, capers and olives

Crabmeat quiche with roasted chili mayonaisse

Smoked barbarie duck breast with cassis vinaigrette (baby green salad)

Herbed chicken and wonton soup, spring onions

Eggplant parmigiana with basil-tomato sauce

Herb and sea salt marinated seafood antipasto, lemon mayonaisse (shrimp, squid and black mussels)

Sauteed saltimbocca of turbot with Parma ham and sage (tomato sauce, linguine and basil oil)

Wild mushroom tartlet with truffle oil and rock salt

Peruvian scallop ceviche and avocado

Trenette noodles with basil pesto (red bliss potatoes and string beans)

Penne with italian bacon, spinach, tomato and marjoram (toasted garlic chips)

Eggplant and roasted garlic in crispy pastry case (goat's cheese cream)

Barley cream soup with smoked hocks, parsley

Chicken won ton soup, scallions

Wild mushroom cream soup, madeira-marinated sun-blushed tomatoes)

Twice baked goat's cheese souffle, garlic sabayon

Crab, scallop and shrimp salad (duo of caviar, papaya dressing)

Veal ravioli in creamy porcini mushroom sauce (veal jus)

Roasted tomato cream soup, brioche croutons

Watermelon and feta cheese (toasted pumpkin seeds)

Creamed chicken, sweetbreads and mushrooms in puff pastry case

Double beef consome with mini choux buns, scallions

Stati pe-aproape, VA URMA!

UPDATE! Partea a doua a reportajului, AICI

Comentarii (31)

27.08.2009, 13:06

Pe-ale mele nici nu trebuia sa le spele cineva cu simt de raspundere. Nu lasam nici o urma

IONICA

08.09.2009, 21:35

Super tare . Mai vrem poze .......

13.01.2010, 22:15

Poze, spre sfirsitul anului, cind planuim alta croaziera. Da' sa vedem daca ne lasa criza

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]