Obiceiuri de Craciun

Postat de Miha in Craciun pe 3 Dec 2009, 21:59

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Inainte de sarbatori cu 40 de zile, crestinii respecta Postul Craciunului, post care se termina in seara de Craciun.

Ziua de Ignat, ziua in care se taie porcul este o zi importanta de dinainte de Craciun. Atunci se vor prepara carnatii, chisca, sarmalele, caltabosul si cozonacul, bucate alese ce vor imbelsuga masa de Craciun.

"La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei".  (Ion Creanga)

Inainte de Craciun se pregatesc si turtele sau „pelicincile Domnului”. Aceste turte se fac din faina, apa si sare, din aluat nedospit.  Din aluat se rup bucati mici, care se intind cu sucitorul pana devin foarte subtiri.  Aceste foi se coc pe plita sau pe o tabla,iar in momentul coacerii acestea fac niste basicute. Dupa ce  turta s-a rumenit pe o parte, se intoarce si pe cealalta. Se intind intr-un loc uscat pentru cateva zile,pentru a se usca pe deplin.

In trecut se foloseau niste crengute verzi de brad pentru a impodobi casele in ziua de Crraciun, crengute care mai tarziu au fost inlocuite cu pomul intreg. Acest obicei, ca si acela de a face daruri, era considerat pagan.

 

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu merișoare - Rețeta simplă și delicioasă

la 09:37

Prăjitura cu foi și cremă caramel - Deliciul aromat care te cucerește

pe 02.12 la 14:34

Chec cu afine și lapte condensat - Desertul aromat care te cucerește

pe 02.12 la 11:12

Kebab la tavă - Rețeta rapidă și delicioasă care a cucerit internetul

pe 01.12 la 10:57

Tochitură de porc cu mămăligă și brânză - Rețeta moldovenească plină de savoare

pe 30.11 la 06:56

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

511 puncte

abstract01

200 puncte

vasimur

133 puncte

Adele

128 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]