Lumea ceaiului- Precum ceaiul în bucate

Postat de Satisfyyourcravings in Tipsuri pe 8 Feb 2013, 11:51

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza

Am vorbit în articolele anterioare despre beneficiile ceaiul în general, despre structura sa farmacologică, precum şi despre efectele sale asupra organismului.

În acest articol vom vorbi despre o altă faţă a ceaiului şi anume despre utilizările acestuia ca ingredient în preparatele de zi cu zi.

Ceaiul face parte din obiceiul gastronomic al multora dintre noi, fie că îl consumăm ca infuzie după masă pentru impulsionarea digestiei sau în timpul gustării de după-amiază. Însă, ceaiul a început să fie folosit și ca ingredient în preparate ca orice alt condiment.

Ceaiul verde folosit ca ingredient este ceva mai pretenţios decât multe condimente, datorită catechinelor din frunze, care oferă acestuia gustul amar și caracterul dur, dar un avantaj al acestuia este că vitamina C conţinută de ceai este rezistentă la căldură și, datoriă catechinelor, este păstrată mai mult timp în timpul procesului de preparare termică, în comparație cu vitamina C conținută de legume și fructe.

Cea mai simplă utilizare a ceaiul verde cu frunze întregi în bucătărie este cea sub formă de pudră, lucru ușor de obținut cu ajutorul unui mojar. Lucrurile devin mai simple când vine vorba despre Matcha care este comercializată deja sub formă de pudră.

Frunzele de ceai hidratate, rămase după consumarea infuziei au o culoare verde intensă și un gust delicat. Acestea pot fi folosite în preparatele cu orez sau în salate, ori pot fi folosite în compoziția de bechamel pentru preparatele prăjite în baie de ulei. Adăgarea frunzelor de ceai în apa folosită la prepararea la aburi oferă mâncării un gust aparte, iar dacă  sunt adaugate în apa în care fierb ouăle şi dacă acestea sunt uşor crăpate le va oferi un gust neconvenţional şi un model haios.

Infuzia de ceai poate fi folosită pentru spălarea peștelui proaspăt, pentru a îndepărta mirosul și mucusul ce se regăsește uneori pe suprafața solzilor. De asemenea, fierberea peștilor de dimensiuni mici în infuzie de ceai face ca acestia să aibă o carne mai fragedă.

Pudra de Matcha este folosită în produse de patiserie precum checurile sau brioșele, dar și în supe, sosuri sau siropuri.

Reţetele populare ce conţin matcha sau alt ceai verde variază între tăiţei, quiche, gnocchi, crochete, friptură de pui sau de vită, preparate cu fructe de mare, îngheţată, tiramisu.

Sper ca aceste informaţii să vă inspire în bucătărie, în călătoria fiecărui bucătar, fie el amator sau profesionist, către gustul desăvârşit.

Comentarii (4)

08.02.2013, 12:01

De folos articolul Adriana. Nu ştiu dacă vreodată am să ajung la nivelul gastronomic de a jongla cu ceaiul aşa cum scrii tu, dar cel puţin în unele lucruri chir am să-l aplic, şi când zic asta mă refer la fierberea peştilor, că e ceva ce-mi este mai cunoscut.
Mulţumim

08.02.2013, 12:07

Da , ce rost mai are sa spalam pestele ? N-a stat in apa ?

08.02.2013, 12:42

Costel ))

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)