Otetul - un produs   iubit de unii, urat de altii. Controversat sau nu, in materie de gust,  otetul are rolul sau bine definit in gastronomie, de la simpla lui  folosire in salate pana la realizarea unor feluri de mancare mai complexe.
Nu vom vorbi acum despre otet  ca si etimologie culinara, ci despre intrebuintarile lui si ale  diferitelor tipuri de oteturi in felurile de mancare pe care le consumam  constant. De ce? Pentru o mai buna intelegere a acestui produs   si a modurilor in care poate da un plus de savoare unui fel sau, din  contra, poate ruina un preparat altfel reusit.
Mai intai, trebuie stiut ca oteturile aromate se fac, in marea  majoritate, din otetul pur de vin, la care se adauga infuziile diferite  dorite (usturoi, tarhon, zmeura, etc).
Apoi, mai trebuie stiut ca otetul balsamic este facut din  tipuri speciale de struguri, care sunt recoltate de-abia la maturitatea  deplina, tarziu in toamna, pentru a avea un surplus de zahar natural si o  aroma mai puternica. Sunt mari diferente de calitate intre  otetul balsamic de calitate si cel obisnuit. Cel de calitate este facut  in regiunea Modena (Italia).
Cum folosim diferitele tipuri de oteturi:
Otetul balsamic - se toarna, putin, peste carne sau  peste (se foloseste otet balsamic alb) gatit deja, se pune la marinade  (amestecuri de sosuri si arome in care se infuzeaza carnea inainte de a  fi preparata termic), la dressinguri de salate.
Otetul de orez - se foloseste in principal la majoritatea mancarurilor de tip oriental, aromate, usor iuti.
Otetul pur de vin - dressinguri de salate, sosuri, uneori la marinade.
Otetul de malt - la mancarurile ce contin alimente murate, la sosuri (dar varianta light), la dressinguri de salate.
Otetul de mere - la dressinguri de salate, la muraturi, la marinade.
Otetul de sampanie - doar la dressinguri de salate.
Si cand otetul pe care il aveti in bucatarie  este prea mult si nu mai stiti ce sa faceti cu el, inca un sfat: folositi-l tot in....bucatarie .  Scoateti petele de cafea vechi din interiorul canilor, scoateti petele  de pe vasele vechi de gatit, fierbeti doua linguri de otet in apa si  eliminati astfel mirosurile de la gatit, curatati frigiderul pe  interior, curatati cuptorul cu microunde pe interior sau curatati  cutiile sau borcanele care miros urat.
Articol in parteneriat cu euforia.tv



 
						 
                         
                         
                         
                         
						
						
					 
  
 
                                             
                









 
  



 
                                                     
                                                    




 
					