Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va povesti despre florile de tei.
Florile de tei contin componenti activi de tipul flavonoidelor, cu rol antioxidant, acizi volatili (cu efect sedativ), anumite componente mucilaginoase (cu rol posibil anti-inflamator), taninuri. Medicina naturista ii recunoaste urmatoarele efecte:
- efect antispasmodic - indicat in dispepsii (gastrice sau bilioase), dar si ca antiflatulent;
- aduce calmul, reduce stresul si anxietatea; utilizat in insomnii, poate creste durata somnului;
- imunomodulator, este recomandat in raceli, calmeaza tusea si are efect diaforetic (provoaca transpiratia)- adjuvant in starile febrile;
- anti migrenos, indicat in special in migrene si cefalee cauzate de suprasolicitare;
- hepatoprotector - efect atribuit unor flavonoizi (tilirozina)
Obisnuit, se prepara o bautura cu gust placut din 2-3 lingurite flori la 500ml apa, se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se consuma lichidul inca fierbinte.
In anumite cazuri se pot recomanda tinctura sau extract din muguri, deseori in combinatie cu alte plante.
Florile de tei sunt atractive si pentru albine, rezultand o miere foarte apreciata, cu o culoare pala, dar o aroma intensa.
Desi utilizat frecvent, cu multiple efecte probabile, este de mentionat ca sunt descrise cateva studii confirmate pe animalele de laborator, insa, in general, evidentele stiintifice la om lipsesc.
Desi nu sunt mentionate efecte adverse sau intolerante la florile de tei, este de subliniat, inca o data, ca plantele ne pot fi aliat sau pot deveni periculoase daca se abuzeaza de ele; ideal aceste cure trebuie urmate la sfatul unor fitoterapeuti.
Sursa foto: alchemistalley.com
Sursa: uofmhealth.org