E-urile de pe ambalajele alimentelor pe care le cumparam din magazine au ajuns sa ne terorizeze viata. Nu prea avem cum sa le evitam si stim de peste tot ca nu sunt sanatoase, ca sunt cancerigene etc. Insa, lucrurile nu stau chiar asa.
Exista si E-uri inofensive sau chiar benefice. Stim, pare greu de crezut, dar acel E este de multe ori doar o conventie folosita in Uniunea Europeana pentru a prescurta denumirile lungi ale unor ingrediente care nu sunt toxice sau sintetice.
Iata o lista cu E-uri care n-ar trebui sa ne sperie atunci cand le intalnim pe ambalajele alimentelor:
E306 - este Vitamina E, benefica organismului pentru actiunea sa antioxidanta si prevenirea bolilor cardiovasculare. In industria alimentara este folosita drept antioxidant (impiedica oxidarea grasimilor) si de stabilizator de culoare.
E300 - este banala Vitamina C, care in industria alimentara ajuta la mentinerea culorii rosii a carnii
E160d - este colorantul natural din rosii, cunoscut si sub denumirea de licopen. In industria alimentara este folosit impotriva oxidarii unor alimente si drept colorant.
E162 - colorant natural obtinut din sfecla rosie. Este cel mai sigur colorant alimentar si e folosit in sucuri si produse de cofetarie.
E322 - este lecitina, o substanta buna pentru memorie, dar si pentru ciocolate si sosuri care au nevoie de emulgatori.
E140 - este clorofila care da frunzelor culoarea verde. In industria alimentara este folosit ca dezinfectant si colorant natural. In veti gasi mai ales in paste de dinti sau dulciuri.
E101 - se obtine din drojdie sau oua si este vitamina B12. Este folosit pe post de colorant natural in industria alimentara.
Dupa cum vedeti, toate aceste E-uri nu ar trebui sa va ingrijoreze. Insa, atunci cand dati peste E-uri despre care nu stiti nimic, este mai bine sa evitati sa cumparati produsul care le contine sau sa cautati pe internet informatii despre ele.
Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro
Sursa articol: europa.eu, food.gov.uk