Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in felii. Se pun intr-o craticioara impreuna cu uleiul, amestecul de ierburi si boia de la Delikat, apa cat sa ii acopere si sarea. Se fierb, iar la final se paseaza.
Carnea tocata de pui se caleste intr-o tigaie cu ulei, impreuna cu putin piper...
Cartofii se spala si se fierb in coaja. Se lasa sa se raceasca.
Dovlecelul si morcovul se curata de coaja, se clatesc cu apa, se dau pe razatoarea mare si se freaca cu putina sare, lasandu-se la scurs intr-o sita.
Dupa ce dovlecelul si morcovul si-au lasat zeama, se storc bine si se pun...
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se spala pieptul de pui, se taie astfel incat sa se obtina o bucata mai mare si se bate cu ciocanul. Se unge pe ambele parti cu sare si cu amestecul de ierburi si boia. Se clateste fasolea verde (pentru a elimina gheata) si se asaza pe pieptul de pui...
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Oul, zaharul, zaharul vanilat si esenta de vanilie se mixeaza pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga iaurtul, uleiul, faina si praful de copt si se omogenizeaza. Se incorporeaza 2/3 din afine (spalate) si se pune aluatul intr-o tava pentru briose...
Se spala caisele, li se scot samburii si se pun la fiert impreuna cu zaharul pana cand scade zeama lasata de acestea. Se strecoara si se lasa sa se raceasca.
Biscuitii se maruntesc la robotul de bucatarie.
Untul se topeste si se amesteca cu biscuitii. Se asaza intr-o forma de copt pentru...
Intr-un castron se pun untul, branza, zaharul, zaharul vanilat si ouale si se mixeaza. Se adauga faina si praful de copt si se omogenizeaza. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Se spala caisele, se taie pe jumatate, li se scot samburii si se asaza in...
Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de rom si se omogenizeaza. Se incorporeaza cacaua, apoi...
Zmeura se spala si se amesteca cu zaharul. Se lasa la rece doua-trei ore pana cand isi lasa zeama. Dupa aceea, se pune la fiert impreuna cu apa si zeama de lamaie.
Se incalzeste cuptorul, apoi se opreste si se pun in el la uscat sticlele si capacele (3-4 sticle de 300 ml) pregatite pentru...
Coacazele se spala si se pun intr-un castron impreuna cu zaharul.
Se tin la frigider pana a doua zi, amestecand din cand in cand prin ele.
In urmatoarea zi se pun intr-un tuciulet, se adauga apa si se pun la foc. Se fierb vreo 20 de minute, apoi se strecoara si se mai fierb 5-10 minute. Se...
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Cartofii se racaie cu un cutit pentru a indeparta coaja subtire, se spala si se pun intr-un castron. Se presara peste ei condimentele pentru cartofi de la Delikat si se amesteca.
Se unge un vas de lut cu unt, se pun cartofii in el, se umple vasul...
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se spala carnea de porc, se taie astfel incat sa devina o bucata mare si intinsa si se bate cu ciocanul. Se da cu putina sare si cu condimentele pentru porc de la Delikat. Se asaza sunca presata pe ea, apoi se presara casul afumat si se ruleaza. Se...
Muschiuletul de pui se spala si se taie bucatele.
Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca.
Muschiuletul de pui, ceapa si o lingura cu varf de amestec de ierburi si boia de la Delikat se pun in robotul de bucatarie si se toaca. Se transfera amestecul intr-un castron, se adauga...
Intr-un castron se pun carnea, pesmetul, condimentele pentru chiftele de la Delikat, oul si putin cimbrisor uscat. Se amesteca toate ingredientele si se formeaza cu mainile umede chiftelutele, care se tavalesc prin pesmet, apoi se prajesc foarte putin in baie de ulei, doar cat sa prinda o crusta....
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se dau deoparte.
Se mixeaza zaharul cu untul. Se incorporeaza, unul cate unul, galbenusurile. Se adauga cacaua si se omogenizeaza. Se pun albusurile batute spuma...
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Cartofii fierti in coaja se decojesc, se clatesc cu apa si se taie in jumatati. Fiecare jumatate se scobeste cu lingura pentru a crea un cuib, lasandu-se si o margine suficient de groasa in acelasi timp.
Se spala frunzele de busuioc si se toaca....
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Copanelele se curata si se spala. Se unge o tava cu ulei, apoi se ung si copanelele. Se presara peste ele sare, piper macinat si o lingurita de "Fix pentru gratar" de la Fuchs si se amesteca.
Se spala cartofii, lasandu-se in coaja. Se...
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Ouale se bat spuma cu sarea si cu zaharul pana cand se aereaza foarte bine. Se incorporeaza faina si praful de copt. Se adauga macul, sucul si coaja rasa de la doua lamai si untul topit. Se omogenizeaza.
Se toarna aluatul intr-o tava pentru chec...
Se cerne faina intr-un castron. Se adauga pesmetul de biscuiti, zaharul, sarea si untul taiat bucatele. Se amesteca toate ingredientele pana cand se obtine un aluat nisipos. Se da la rece pana cand se pregatesc capsunile.
Capsunilor li se inlatura coditele, apoi se spala. Daca sunt mari, se...
Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun cacaua si faina...
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun cacaua si faina (treptat) si se...
Aluat:
Untul, untura solida, oul, putin piper macinat, putina sare, putin busuioc uscat, putin maghiran uscat si putin oregano uscat se pun intr-un castron. Se cerne treptat faina peste ele, se amesteca si se framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Se formeaza o bila, care se...
Ceapa se curata de foi, se spala, se toaca si se caleste intr-un wok cu 100 ml ulei si putina sare. Se adauga spanacul (spalat si zvantat) si putin piper macinat. Se inabusa 1-2 minute. Se adauga sucul de rosii, apa, leurda (spalata si tocata), frunza de busuioc verde (spalata si tocata), foaia...
Intr-un castron se pun oul, sarea, iaurtul, untul, zaharul, zaharul vanilat si plicul de Finesse cu lamaie. Se cerne o parte din faina si se incepe amestecarea ingredientelor. Se adauga faina pana cand coca nu se mai lipeste de maini. Se formeaza o bila care se pune la rece pentru 30 de minute....
Se cern 300 g faina intr-un castron. Se face o adancitura in mijlocul fainii.
Se incalzeste laptele la temperatura corpului.
Intr-un castron se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul in...
Se cern 500 g faina intr-un vas mare. Se face o adancitura in mijlocul fainii.
Se incalzeste lapele la temperatura corpului.
Intr-un castron se freaca drojdia cu doua linguri de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50-100 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul...
Carnea se spala si se fierbe pe jumatate intr-un vas cu apa cat sa o acopere si o lingurita de sare. Dupa ce s-a fiert, carnea se taie in bucati mici si se pune pe o tava.
Ceapa si usturouiul se curata, se spala si se taie rondele. Se pun langa carne.
Patrunjelul si mararul se spala, se...
De seara se spala foile de ceapa foarte bine si se pun in doua vase separate, in circa 2 l apa fiecare. Se fierb aproximativ 5 minute dupa ce apa a dat in clocote, se opreste focul, iar vasele se acopera cu un capac. Se lasa asa pana a doua zi.
In Joia Mare (pentru ca asa este obiceiul) se...
Pulpele se curata, se spala si se pun intr-un wok cu ulei. Se presara sare si se macina putin piper peste ele. Se acopera wok-ul cu un capac. Se inabuse pulpele si se adauga apa atunci cand este necesar (circa 300 ml impartite in doua transe). Dupa ce s-au patruns bine se lasa sa se prajesca...
Pastrama si costita se clatesc cu apa si se taie in felii groase. Se calesc intr-o cratita in ulei cu putina sare si putin piper negru macinat.
Ceapa se curata de foi, se spala si se taie marunt.
Morcovul se curata de coaja, se spala si se da pe razatoarea cea mare.
Ardeiul gras se...
*Pentru a scurta timpul de asteptare, pentru ca uneri este frig in bucatarie sau pentru a nu face caldura in exces in bucatarie (vara, de exemplu), eu incalzesc cuptorul, apoi il opresc si bag aluaturile preparate cu drojdie in el pentru ca acestea sa creasca mai repede si sa aiba caldura...
Musaca din piure de cartofi cu carne tocata de pui
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in felii. Se pun intr-o craticioara impreuna cu uleiul, amestecul de ierburi si boia de la Delikat, apa cat sa ii acopere si sarea. Se fierb, iar la final se paseaza. Carnea tocata de pui se caleste intr-o tigaie cu ulei, impreuna cu putin piper...
Chiftele din cartofi, dovlecel si morcov
Cartofii se spala si se fierb in coaja. Se lasa sa se raceasca. Dovlecelul si morcovul se curata de coaja, se clatesc cu apa, se dau pe razatoarea mare si se freaca cu putina sare, lasandu-se la scurs intr-o sita. Dupa ce dovlecelul si morcovul si-au lasat zeama, se storc bine si se pun...
Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se spala pieptul de pui, se taie astfel incat sa se obtina o bucata mai mare si se bate cu ciocanul. Se unge pe ambele parti cu sare si cu amestecul de ierburi si boia. Se clateste fasolea verde (pentru a elimina gheata) si se asaza pe pieptul de pui...
Desert briose cu afine
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Oul, zaharul, zaharul vanilat si esenta de vanilie se mixeaza pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga iaurtul, uleiul, faina si praful de copt si se omogenizeaza. Se incorporeaza 2/3 din afine (spalate) si se pune aluatul intr-o tava pentru briose...
Desert tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Se spala caisele, li se scot samburii si se pun la fiert impreuna cu zaharul pana cand scade zeama lasata de acestea. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Biscuitii se maruntesc la robotul de bucatarie. Untul se topeste si se amesteca cu biscuitii. Se asaza intr-o forma de copt pentru...
Desert prajitura cu caise
Intr-un castron se pun untul, branza, zaharul, zaharul vanilat si ouale si se mixeaza. Se adauga faina si praful de copt si se omogenizeaza. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Se spala caisele, se taie pe jumatate, li se scot samburii si se asaza in...
Desert tort cu ciocolata si zmeura
Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de rom si se omogenizeaza. Se incorporeaza cacaua, apoi...
Sirop de zmeura
Zmeura se spala si se amesteca cu zaharul. Se lasa la rece doua-trei ore pana cand isi lasa zeama. Dupa aceea, se pune la fiert impreuna cu apa si zeama de lamaie. Se incalzeste cuptorul, apoi se opreste si se pun in el la uscat sticlele si capacele (3-4 sticle de 300 ml) pregatite pentru...
Sirop de coacaze rosii
Coacazele se spala si se pun intr-un castron impreuna cu zaharul. Se tin la frigider pana a doua zi, amestecand din cand in cand prin ele. In urmatoarea zi se pun intr-un tuciulet, se adauga apa si se pun la foc. Se fierb vreo 20 de minute, apoi se strecoara si se mai fierb 5-10 minute. Se...
Cartofi noi la cuptor in vas de lut
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Cartofii se racaie cu un cutit pentru a indeparta coaja subtire, se spala si se pun intr-un castron. Se presara peste ei condimentele pentru cartofi de la Delikat si se amesteca. Se unge un vas de lut cu unt, se pun cartofii in el, se umple vasul...
Rulada din carne de porc umpluta cu sunca si cas afumat
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se spala carnea de porc, se taie astfel incat sa devina o bucata mare si intinsa si se bate cu ciocanul. Se da cu putina sare si cu condimentele pentru porc de la Delikat. Se asaza sunca presata pe ea, apoi se presara casul afumat si se ruleaza. Se...
Ardei umpluti cu carne de pui in sos de rosii
Muschiuletul de pui se spala si se taie bucatele. Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca. Muschiuletul de pui, ceapa si o lingura cu varf de amestec de ierburi si boia de la Delikat se pun in robotul de bucatarie si se toaca. Se transfera amestecul intr-un castron, se adauga...
Spaghete cu chiftelute din carne de vita-porc in sos de rosii
Intr-un castron se pun carnea, pesmetul, condimentele pentru chiftele de la Delikat, oul si putin cimbrisor uscat. Se amesteca toate ingredientele si se formeaza cu mainile umede chiftelutele, care se tavalesc prin pesmet, apoi se prajesc foarte putin in baie de ulei, doar cat sa prinda o crusta....
Desert negresa cu nuci si cirese
Se separa albusurile de galbenusuri. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se dau deoparte. Se mixeaza zaharul cu untul. Se incorporeaza, unul cate unul, galbenusurile. Se adauga cacaua si se omogenizeaza. Se pun albusurile batute spuma...
Aperitiv cartofi umpluti cu ou si cascaval inveliti in bacon
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Cartofii fierti in coaja se decojesc, se clatesc cu apa si se taie in jumatati. Fiecare jumatate se scobeste cu lingura pentru a crea un cuib, lasandu-se si o margine suficient de groasa in acelasi timp. Se spala frunzele de busuioc si se toaca....
Copanele cu cartofi noi la cuptor
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Copanelele se curata si se spala. Se unge o tava cu ulei, apoi se ung si copanelele. Se presara peste ele sare, piper macinat si o lingurita de "Fix pentru gratar" de la Fuchs si se amesteca. Se spala cartofii, lasandu-se in coaja. Se...
Desert chec cu lamaie si mac
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Ouale se bat spuma cu sarea si cu zaharul pana cand se aereaza foarte bine. Se incorporeaza faina si praful de copt. Se adauga macul, sucul si coaja rasa de la doua lamai si untul topit. Se omogenizeaza. Se toarna aluatul intr-o tava pentru chec...
Desert crumble cu capsuni
Se cerne faina intr-un castron. Se adauga pesmetul de biscuiti, zaharul, sarea si untul taiat bucatele. Se amesteca toate ingredientele pana cand se obtine un aluat nisipos. Se da la rece pana cand se pregatesc capsunile. Capsunilor li se inlatura coditele, apoi se spala. Daca sunt mari, se...
Desert tort rapid cu Fineti si banane - reteta cu nr. 500
Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun cacaua si faina...
Desert blat de tort cu cacao si nuci
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun cacaua si faina (treptat) si se...
Tarta cu branza, spanac si leurda
Aluat: Untul, untura solida, oul, putin piper macinat, putina sare, putin busuioc uscat, putin maghiran uscat si putin oregano uscat se pun intr-un castron. Se cerne treptat faina peste ele, se amesteca si se framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Se formeaza o bila, care se...
Paste cu sos de rosii, baby spanac si leurda (de post)
Ceapa se curata de foi, se spala, se toaca si se caleste intr-un wok cu 100 ml ulei si putina sare. Se adauga spanacul (spalat si zvantat) si putin piper macinat. Se inabusa 1-2 minute. Se adauga sucul de rosii, apa, leurda (spalata si tocata), frunza de busuioc verde (spalata si tocata), foaia...
Desert fursecuri cu iaurt si aroma de lamaie decorate cu royal icing
Intr-un castron se pun oul, sarea, iaurtul, untul, zaharul, zaharul vanilat si plicul de Finesse cu lamaie. Se cerne o parte din faina si se incepe amestecarea ingredientelor. Se adauga faina pana cand coca nu se mai lipeste de maini. Se formeaza o bila care se pune la rece pentru 30 de minute....
Desert pasca cu aluat umplut
Se cern 300 g faina intr-un castron. Se face o adancitura in mijlocul fainii. Se incalzeste laptele la temperatura corpului. Intr-un castron se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul in...
Desert cozonaci bicolori umpluti cu rahat, nuci si stafide
Se cern 500 g faina intr-un vas mare. Se face o adancitura in mijlocul fainii. Se incalzeste lapele la temperatura corpului. Intr-un castron se freaca drojdia cu doua linguri de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50-100 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul...
Drob din carne de vita in crusta de bacon
Carnea se spala si se fierbe pe jumatate intr-un vas cu apa cat sa o acopere si o lingurita de sare. Dupa ce s-a fiert, carnea se taie in bucati mici si se pune pe o tava. Ceapa si usturouiul se curata, se spala si se taie rondele. Se pun langa carne. Patrunjelul si mararul se spala, se...
Aperitiv oua vopsite in foi de ceapa
De seara se spala foile de ceapa foarte bine si se pun in doua vase separate, in circa 2 l apa fiecare. Se fierb aproximativ 5 minute dupa ce apa a dat in clocote, se opreste focul, iar vasele se acopera cu un capac. Se lasa asa pana a doua zi. In Joia Mare (pentru ca asa este obiceiul) se...
Papricas de pui cu galuste de faina
Pulpele se curata, se spala si se pun intr-un wok cu ulei. Se presara sare si se macina putin piper peste ele. Se acopera wok-ul cu un capac. Se inabuse pulpele si se adauga apa atunci cand este necesar (circa 300 ml impartite in doua transe). Dupa ce s-au patruns bine se lasa sa se prajesca...
Mancare de mazare cu costita afumata si pastrama de porc
Pastrama si costita se clatesc cu apa si se taie in felii groase. Se calesc intr-o cratita in ulei cu putina sare si putin piper negru macinat. Ceapa se curata de foi, se spala si se taie marunt. Morcovul se curata de coaja, se spala si se da pe razatoarea cea mare. Ardeiul gras se...
Desert gogosile bunicii (de post)
*Pentru a scurta timpul de asteptare, pentru ca uneri este frig in bucatarie sau pentru a nu face caldura in exces in bucatarie (vara, de exemplu), eu incalzesc cuptorul, apoi il opresc si bag aluaturile preparate cu drojdie in el pentru ca acestea sa creasca mai repede si sa aiba caldura...