Indiferent ca il folosim la pizza, la sosuri de tomate, la condimentarea carnurilor, in salate sau chiar in omlete, oregano ne parfumeaza mancarea si, mai mult, ne ofera nutrienti neasteptat de sanatosi pentru organismul nostru.
Multi se gandesc la paste sau la pizza cand aud de oregano, fiindca acest condiment nu poate sa lipseasca de pe nici o pizza care se respecta.
Exista foarte multe motive pentru care atat de multi consumatori sunt innebuniti dupa pizza. Cele mai importante motive includ natura versatila a pizzei, accesul usor la aceasta si faptul ca este o mancare sanatoasa cand este gatita ca la carte. Este dovedit faptul ca o pizza gatita cu ulei de masline, sos de rosii, legume si grau integral scade risul de hipertensiune si previne atacul de cord.
Pe de alta parte, pizza iti ofera o paleta extrem de larga de gusturi si arome, fiind disponibila peste tot. O gasesti la fiecare colt de strada, orasele sunt impanzite de pizzerii si restaurante care o gatesc, fapt care constituie principalul motiv pentru care pizza este un fel de mancare atat de cautat. Afacerile cu pizza au un succes enorm, indiferent ca este vorba de cele cu pizza delivery sau cu mancare „la pachet”.
Insa, oregano reprezinta mai mult decat un simplu accesoriu pentru delicioasa pizza. Aproximativ 3 grame (2 lingurite) de oregano contin 25% din necesarul zilnic de vitamina K al organismului, 7% din cel de mangan, 6% din cel de fier. Oregano mai contine fibre, acizi grasi omega 3, calciu, vitaminele A si C.
Uleiurile volatile din oregano, thymolul si carvacrolul, inhiba dezvoltarea bacteriilor care provoaca boala giardia.
Fitonutrientii din oregano, inclusiv acidul rozmarinic, au proprietati antioxidante. Un studiuextrem de interesant arata ca un gram de oregano are proprietati antioxidante de 42 de ori mai mare decat un gram de mar, de 30 de ori mai mari decat un gram de cartof sau de 12 ori mai mari decat ale unui gram de portocale.
Oregano are o gama larga de beneficii pentru sanatate, insa oamenii de stiinta au descoperit recent faptul ca oregano are si efect anticancerigen, fiind recomandat mai ales barbatilor. Specialistii afirma ca el are cele mai multe beneficii utilizat in forma proaspata. Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Long Island din SUA demonstreaza faptul ca oregano contine carvacrol, o substanta care distruge eficient celulele canceroase la nivelul prostatei.
Celulele tumorale care au intrat in contact cu carvacrolul au trecut aproape instant intr-o etapa numita apoptoza, un soi de „sinucidere celulara”, dupa cum a explicat medicul Supriya Bavadekar, coordonatoarea acestui studiu. Cancerul de prostata este pe locul al doilea in topul tipurilor de cancer cu cea mai mare mortalitate in randul barbatilor.
Oregano detine proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, insa aceasta noua descoperire il ridica la nivelul tumericulului – un supercondiment datorita multiplelor efecte benefice pentru sanatate.
Aceasta planta miraculoasa reprezinta un ingredient nelipsit de la orice pizza, insa ea confera o aroma deosebita mai multor tipuri de mancare, in special in cele din dietele mediteraneene.
Pentru ca uleiul de masline sa capete o aroma speciala, se presara oregano de calitate in sticla de ulei de masline, iar in cateva zile infuzia naturala isi va face efectul. Alte intrebuintari in regiunea mediteraneeana pentru oregano sunt ompletele de la micul dejun sau acesta se poate presara peste salatele proaspete naturale. Oregano este la fel de intrebuintat in Mexic unde el se foloseste la preparatele pe baza de ciuperci, la quesadillas, sau in felurile de mancare cu fasole.
Proaspat sau uscat, oregano trebuie adaugat la finalul prepararii mancarii, fiindca aroma sa speciala se poate estompa la temperaturi mari.