Coriandru

Postat de Bucataras in Condimente pe 11 Iul 2009, 09:43

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Coriandru

Coriandru sau cilantro (varianta mexicana). Frunzele verzi, proaspete, sint foarte aromate. Sint folosite in bucataria mexicana si cea orientala. Semintele macinate se folosesc in mincaruri cu curry si la condimentarea aluaturilor.

Semintele au gust dulceag-amarui, cu usoare nuante picante, si aroma dulceaga, frunzele sunt aromate, asemanatoare cu cele de patrunjel. Ele sunt delicate si nu pot fi gatite timp indelungat, caci isi pierd aroma; coriandrul, in generozitatea sa, compenseaza oferindu-ne in schimb o radacina cu aroma similara, dar care poate fi gatita mult timp fara a pierde nimic.

  Frunzele, cunoscute si sub denumirea generica de "cilantro" se utilizeaza in scop medicinal. Nota de varf a aromei de coriandru este o impletire de dulce, acrisor si picant, amintind oarecum de aroma cojilor de citrice. Semintele pot fi utilizate si maruntite, dar mai frecvent se recurge la macinarea acestora. Intrucat aroma integii plante se pierde relativ usor, pudra se pastreaza in recipiente bine inchise, de culoare inchisa si pastrate la intuneric, intr-un loc racoros. Frunzele se utilizeaza numai in stare proaspata sau congelata. Prin uscare frunzele isi pierd atat aroma cat si proprietatile terapeutice. Este o planta melifera, mierea de coriandru fiind deosebit de parfumata, cu multiple proprietati medicinale.
        Coriandrul este un condiment utilizat in bucatariile din intreaga lume. Englezii il folosesc la prepararea celebrei budinci negre iar italienii pentru obtinerea deliciosului dressing pentru mortadella. Mai este utilizat pentru aromatizarea prajiturilor sau unor sortimente de paine.
        Inainte de toate, coriandrul ca si condiment, predomina in bucataria arabeasca unde este utilizat impreuna cu sucul de portocala la prepararea carnii de miel. Se foloseste la condimentarea unor preparate din piept de pui, a fille-ului de peste pentru grill sau la unele soiuri de branzeturi. Ocazional, in anumite zone precum India sau Spania se folosesc frunzele proaspete de coriandru la asezonarea salatelor sau la supa.
        Coriandrul are efect stimulativ al digestiei si sistemului nervos. Are proprietati purgative si de inlaturare a flatulentei. Contine substante antibacteriene si antifungice. In Asia este utilizat impotriva migrenelor, colicilor, conjuctivitelor, iar pasta de seminte este folosita in tratarea ulceratiilor cavitatii bucale. Efectul dezinfectant al componentelor din frunza impiedica infectarea ranilor deschise. Coriandrul ajuta la combaterea colicilor si problemelor digestive ale noilor nascuti.
        Este tonifiant general si afrodisiac, motiv pentru care este folosit in industria cosmetica si aromoterapie.

Comentarii (1)

07.10.2010, 23:53

oo da, bucataria arabeasca...

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]