Sunt o sursa insemnata de potasiu
Desi exista la ora actuala 14.000 de specii de ciuperci, doar 3000 sunt comestibile, in timp ce 700 dintre acestea sunt bogate in nutrienti, ceea ce le recomanda ca si alimente-remediu. Insa, pentru a va bucura de gustul si al lor iz fresh, este important sa stiti sa le deosebiti, daca va incumentati sa mergeti de unii singuri in cautarea ciupercilor. Cu toate ca poate parea placut sa va avantati in padure, incercand sa gasiti ciuperci comestibile, este foarte dificil. Va puteti lasa indusi in eroare de culoarea placuta, forma palariei, asa ca daca nu stiti exact sa le deosebiti, alegeti sa cumparati ciuperci doar de la hipermarket.De ce? Pentru ca, in general, ciupercile otravitoare sunt foarte frumos colorate, au o forma aproape perfecta, si multi se lasa cazuti in plasa. In realitate, acestea sunt oravitoare, si constituie un mare risc pentru organismul uman.
Pe de alta parte, ciupercile comestibile sunt un adevarat rasfat pentru aceia care vor sa isi mentina greutatea optima, vor sa tina post, sunt vegetarieni, ori sufera de inima si vor sa isi mentina tensiunea la parametri normali. Caci da, ciupercile sunt o sursa importanta de potasiu, un mineral important care reduce hipertensiunea, scazand astfel si bolile de inima si riscul dezvoltarii unora noi. Si mai mult de atat, ciupercile asigura 20-40 de procente din doza zilnica de cupru, un alt mineral care scade riscul bolilor de inima. Cuprul fiind un mineral ce promoveaza sanatatea sistemului cardiorespirator.
Mentin optima greutatea corporala
Pentru ca sunt bogate in apa, contin in jur de 80-90 de procente de apa din greutatea lor, dar si fibre naturale care grabesc satietatea, adica senzatia de indestulare, ciupercile sunt alimente ideale in post sau in dieta de slabire, intrucat mentin greutatea corporala. In plus, ciupercile au putine calorii, in jur de 40 de grame de ciuperci au doar 100 de calorii.
Previn cancerul
Cand vine vorba de crunta boala cu numele de cancer, tot ciupercile pot sterge rezonanta urata a acestui cuvant. Intrucat ciupercile sunt bogate in seleniu, care intareste sistemul imunitar si previne riscul devoltarii cancerului, contin riboflavonoina si niacina. Dovedindu-se, in urma multor teste, ca ciupercile, prin continutul de seleniu, previn riscul cancerului de prostata la barbati, dar si imbatranirea prematura. Astfel, cipercile pot fi incluse de minune in orice dieta de mentinere in forma, dar si pentru nutritia celulara, astfel incat sa se previna semnele de imbatranire. Cu alte cuvinte, ciupercile iubesc tineretea. In plus, ciupercile mici, albe reduc riscul de cancer la san, la femei.
Gatite in diverse moduri
Marele avantaj al gatirii cu ciupercile este usurinta cu care aceste “comori” ale padurii se gatesc. Pot fi gatite sub forma de supa, eventual, supa crema, cu putine crutoane gatite in casa, adica paine prajita, stropita cu ulei de masline, sare, piper. Asa cum ciupercile pot da aroma bruschetelor, tocanitelor (au grasimi si trebuie sa aveti gripa, caci ingrasa).
De asemenea, se pot pregati foarte usor, ca si frigarui, sau fripte pe gratar( se pot frige atat palariile, cat si piciorusele, se spala, se sareaza si se pun pe un gratar incins, apoi se intorc din cand in cand), cu sare si alte condimente. De asemenea, ciupercile se pot servi impreuna cu carne de pasare, la cuptor, ca si granitura.
sursa foto: http://www.sxc.hu/